81 jaar is ze, maar van stoppen wil ze nog lang niet weten. Wil van Soest is fractievoorzitter van de Partij voor de Ouderen in Amsterdam. “Die grijze golf moet opstaan”, zegt ze. En Wil wil ze daarbij helpen.

U bent de oudste lijsttrekker van het land. Is dat een nadeel of een voordeel?

“Ben je gek? Ik ben daar enorm trots op. Als je ziet hoe energiek ik nog ben en hoe lang ik bijvoorbeeld vergader, dan voel ik mij een voorbeeld voor ouderen. Die grijze golf moet eens opstaan. Ouderen moeten actief worden, ook politiek actief. Ze moeten opkomen voor hun generatie. De jongere generaties zijn mondiger, die van ons heeft te weinig geleerd om van zich af te bijten. De ouderen moeten hun mond opendoen en niet achter de geraniums gaan zitten.”
 

Is een lokale ouderenpartij wel nodig, nu 50PLUS mee gaat doen in Amsterdam?

“50Plus is vier jaar te laat. Zij hebben het af laten weten toen het nódig was. Er kwam zo veel op de gemeente af wat ouderen betreft, dat iemand voor hen op moest staan. Er is een wethouder ouderenbeleid aangesteld, we hebben moties ingediend om een oudervriendelijke stad te worden, een dementievriendelijke stad. We zijn bezig met een bodycheck voor ouderen, hebben geld vrijgemaakt bij sport en vijf procent van de nieuwbouwwoningen is voor ouderen.”

Dat is een hele waslijst. Is dat ook wat de partij zetels gaat opleveren?

“Dit is nog maar een fractie van wat we hebben gedaan. Voor de komende verkiezingen is het zaak om dit zo goed mogelijk te vertellen en ook wat we nog willen doen. We gaan eenzaamheid de stad uit jagen, we willen goede zorg voor iedere Amsterdammer. We maken ons ook zorgen over de achteruitgang van het openbaar vervoer en over het massatoerisme. Over de ongebreidelde groei van de stad.”

Wat is uw grootste ergernis?

“Al die punten eigenlijk. Er is geen woning meer te krijgen in Amsterdam en we zijn het echt helemaal zat. Amsterdam moet voor de Amsterdammers zijn. De gewone, oude Amsterdammer wordt de stad uitgejaagd. Dat willen we zo snel mogelijk een halt toeroepen. Morgen hebben we bijvoorbeeld een hoorzitting met projectontwikkelaars. Daar zijn wij een van de initiatiefnemers van.”