“Waarom wonen drugdealers nog bij hun moeder?” en “Wat is gevaarlijker, een zwembad of een vuurwapen?” zijn bekende vragen en dillema’s voor de miljoenen lezers van de tegendraadse bestseller ‘Freakonomics’ van de econoom Steven D. Levitt en de journalist Stephen J. Dubner. Zogenaamde vaststaande feiten als het succes van New York’s toenmalige burgemeester Rudolf Giuiliani als crimefighter worden op onconventionele maar overtuigende wijzen onderuitgeschoffeld. En momenteel is hun weblog op de website van The New York Times bijna even succesvol.

Het Freakonomics-weblog gaat verder waar het boek gebleven is. Naast heerlijke out-of-the-box benaderingen als “Wat zijn de socio-economische gevolgen als we 150 jaar oud worden” , “Waartoe dient fantasie?” en “Veroorzaakt klimaatverandering meer heksenjachten?” die we uit het boek kennen maken de loggers veelvuldig gebruik van web 2.0 denkwijzen als ‘The wisdom of the Crowd’. Een prachtig voorbeeld is het logje van een van de vele gastloggers die de marathon van Stockholm gaat lopen en de lezer voorziet van een aantal feiten over zijn marathonverleden. Bij wijze van experiment. Vervolgens vraagt hij de lezer om aan te geven welke tijd hij zal lopen en trekt daaruit een gemiddelde. Dat gemiddelde legt hij naast de daadwerkelijke tijd die hij loopt. De uitslag is op z’n minst verrassend.

De site wordt dagelijks gevuld met een veelheid aan bijzondere, eigenaardige en vaak prikkelende en nieuwswaardige weetjes. Voor de nieuwsgierige websurfer die de zaken graag van de andere kant bekijkt is Freakonomics een must.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.