Ieder jaar worden meer dan 200.000 voorwerpen in beslag genomen door politie en Justitie. Sieraden, contanten, drugs, dure merkkleding, auto’s, alles van waarde. Volgens de politie ’Is dat nodig voor waarheidsvinding en daarnaast wordt er beslag gelegd om na een veroordeling crimineel verdiend vermogen af te kunnen pakken’. 

Ontvreemd

Volgens strafrechtadvocaten werden bij invallen, doorzoekingen en arrestaties door politie en justitie op grote schaal geld en waardevolle goederen ontvreemd. Uit een rondgang van EenVandaag onder tientallen strafrechtadvocaten kwam naar voren dat zij vrijwel allemaal te maken hebben verdwijnen van geld en waardevolle goederen van hun cliënten bij inbeslagname door politie en Justitie. Ook hadden zij grote kritiek op registratie- en volgsystemen.

Volgens minister van Justitie Van der Steur ging er ‘op papier’ weinig mis. ‘Er zijn maar 70 klachten gedaan op 200.000 in beslag genomen voorwerpen’. Wat de minister niet meldde is dat het per inbeslagname om grote hoeveelheid voorwerpen kan gaan. Wel kondigde de minister aan onderzoek te gaan doen naar de misstanden.

Na de uitzending kreeg de redactie van EenVandaag ook reacties binnen van (oud)agenten zelf, die het verhaal bevestigden. Zo vertelt een oud-rechercheur over een cultuur waarbij het normaal was dat spullen werden ontvreemd en iedereen er vanaf wist. 

Wapens en drugs

Een aparte categorie vormen wapens en drugs. Verschillende advocaten melden dat er minder drugs genoteerd worden dan er zijn aangetroffen. De rest verdwijnt bij politie en Justitie. Het is dan niet in het belang van de strafzaak van de eigenaar om daar navraag naar te doen. Dit geldt ook voor wapens en munitie. 

Onderzoek ombudsman

De Nationale Ombudsman concludeerde in 2015 al dat er in processen-verbaal wordt gegoocheld met in beslag genomen geld. De Ombudsman noemt in dit rapport de onzorgvuldigheid waarmee Justitie is omgegaan met grote in beslag genomen geldbedragen ’onthutsend.’

Het is de aanleiding voor verder onderzoek, dat in augustus 2016 resulteert in het rapport ‘Waar is mijn auto’. Ombudsman Van Zutphen onderzocht de inbeslagname door politie, Justitie en Domeinen en stelt dat er sprake is van ‘een zwart gat.’ In dit rapport schetst hij een ontstellend beeld van het inbeslagnameproces. Burgers bij wie spullen inbeslaggenomen zijn weten niet waar hun spullen blijven, ze krijgen niet of nauwelijks informatie. En voor politie en Justitie heeft inbeslagname nauwelijks prioriteit. De Ombudsman stelt dat er geen enkele schakel in de keten is die wel goed werkt. Politie en Justitie kunnen inbeslaggenomen goederen niet van begin tot eind volgen, burgers ontvangen geen bewijs van ontvangst en er wordt niet goed opgeschreven wat er precies in beslag is genomen.

De politie zegt zich te herkennen in het rapport van de Ombudsman en dat geeft toe dat ‘men teveel bezig is geweest met de interne bedrijfsvoering waarbij weinig is gedacht aan de burger'. De politiebond wil naar aanleiding van het rapport een onderzoek naar corruptie binnen de politie.

Kijk & lees inbeslagname
Kijk & lees inbeslagname

Inbeslagname illustratie

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.