Bijna een derde van de studenten die deze maand zijn begonnen aan een HBO-opleiding komt het eerste jaar niet door. Bestuursvoorzitter van de Hogeschool InHolland Geert Dales pleit vandaag in EenVandaag voor selectie aan de poort. "De meeste hogescholen kunnen makkelijk de studenten aanwijzen die het niet zullen redden. (...) Ze hebben vaak een taalachterstand of missen andere vaardigheden. Maar we mogen ze niet weigeren, terwijl wij van tevoren weten dat ze het nooit zullen redden. Selectie aan de poort kan miljarden euro's besparen", aldus Dales.

De afgelopen weken kwam de kwaliteit van het hoger onderwijs in het nieuws. Studenten zouden te makkelijk diploma's krijgen en het onderwijs zou ondermaats zijn. De Onderwijsinspectie is een onderzoek gestart.

Een ander probleem is ook de kwaliteit van de docenten. Ze zijn te laag opgeleid, stelt de NVAO, de organisatie die de kwaliteit in het hoger onderwijs moet bewaken. Voorzitter Karl Dittrich zegt dat slechts vijftig procent van de HBO docenten een HBO Master diploma hebben. De hogescholen hebben gezamenlijk afgesproken dat dit percentage in 2014 op 70 procent moet zitten. LSVb-voorzitter Sander Breur denkt dat dit onhaalbaar is, omdat de hogescholen de arbeidsvoorwaarden voor docenten niet willen verbeteren.

'Wij willen studenten kunnen weigeren!

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.