Willem Holleeder gaf volgens het Openbaar Ministerie vanuit de extra beveiligde bajes in Vught de opdracht zijn zussen te laten ombrengen. Twee medegedetineerden van een beruchte, Curaçaose straatbende, de No Limit Soldiers, zou hij hiervoor hebben benaderd. 

Het zou niet de eerste keer zijn dat deze bende in Nederland moordplannen uitvoert.

Het gaat om de twee Curaçaose, zware criminelen, Liomar W. en Edwin V. Zij zitten in ons land gedetineerd, omdat zij op het eiland een vluchtpoging wilden ondernemen. Liomar W. ontsnapte al een keer eerder. Hij zit een straf uit van 24 jaar omdat hij een Nederlands echtpaar zou hebben vermoord. Edwin V. is veroordeeld voor een schietpartij waarbij een dode viel. De twee mannen kwamen in december 2014 in ons land aan. 

''Hij wil dat wij iemand zoeken''

Afgelopen zomer belandden de twee op de EBI-afdeling met Willem Holleeder, met een wat milder regime. In gesprekken met de recherche hebben beide mannen verklaard dat zij een opdracht hebben gekregen om eerst zijn zus Astrid te laten vermoorden en daarna zijn anders zus, Sonja. Het tweetal zou mensen moeten zoeken die zijn zussen konden "afmaken". 

In de verklaringen die het OM afgelopen week voorlas in de zaak zegt de getuige: “Hij wil ze gewoon dood, dat weet iedereen ook. Hij wil gewoon dat wij iemand zoeken, hij betaalt ons, als we iemand krijgen die iets voor hem doet. Zo is het. Ik kan het niet anders zeggen.” 

Holleeder zou ze veel geld hebben beloofd. De afspraak was dat hij vanuit de bajes naar een telefoonnummer zou bellen en een codewoord zou uitspreken. Vervolgens zou dan het moordplan in werking worden gesteld. Een aanbetaling van 5000 euro zou al zijn gedaan. 

Huurmoordenaar ingevlogen

De twee mannen staan bekend als leden van de No Limit Soldiers (NLS). Dit is een beruchte bende op Curaçao die geweld niet schuwt. Een van de leden is tot levenslang veroordeeld voor de moord op de politicus Helmin Wiels. De bende voert een oorlog uit met de bende Buena Vista City (BVC) nadat in 2011 ruzie ontstond over een gestolen partij drugs. 

In de zomer van 2014 escaleert de strijd volledig als leden van NLS twee kopstukken van BVC doodschieten bij het vliegveld Hato. Niet alleen de twee leden worden getroffen, ook omstanders die uit het gebouw kwamen lopen worden door rondvliegende kogels geraakt.  

In deze strijd zijn de laatste jaren verschillende doden gevallen. In Curaçao, maar ook in Nederland. Leden van de bendes reizen eenvoudig tussen de Antillen en Nederland, blijkt uit onderzoek dat het Openbaar Ministerie in augustus 2015 publiceerde. De bende No Limit Soldiers heeft vertakkingen in Nederland. Een paar jaar geleden lieten ze een huurmoordenaar invliegen die een rivaal uit de weg moest ruimen.  

Vanavond in EenVandaag: wie zijn deze No Limit Soldiers?

OM: Holleeder beraamde aanslag op zussen vanuit EBI. Kijk hieronder deze eerdere reportage terug:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.