Vandaag kwamen ze in het diepste geheim bij elkaar: ruim 200 coffeeshophouders die zich zorgen maken over de nieuwe plannen van het kabinet. Want nu het eerste stapje richting legale wiet is gezet, lijkt iedereen een graantje mee te willen pikken van deze nieuwe markt. Want één ding is duidelijk, het gaat om veel geld. "We hebben het echt om een miljardenindustrie hier die voor heel veel bedrijven interessant is."

Ze wilden absoluut geen pottenkijkers en de pers was al helemaal niet welkom.  Coffeeshophouders kwamen vandaag bij elkaar om te overleggen. Want er breekt een nieuwe periode aan nu gemeenten op proef legale wiet mogen gaan kweken.

 “Het gaat wel om onze business”

Joachim Helms, coffeeshophouder in Amsterdam legt uit waarom het zo belangrijk is dat ze de krachten bundelen. “Het zijn absoluut spannende tijden. En dat roept vragen op bij mij en mijn collega’s. Want het gaat toch om onze business.” Maar naast vragen zien veel van zijn collega’s ook juist kansen. “Dit nieuwe speelveld biedt natuurlijk ook volop mogelijkheden. Het wordt voor ons misschien ook mogelijk om zelf onze eigen wiet te telen.“

Iedereen wil nu in de wiet

Dat er veel kansen liggen en ook veel geld in de wietbusiness valt te verdienen, ziet ook drugsonderzoeker Nicole Maalsté. Iedereen lijkt opeens geïnteresseerd in het “groene goud”. Maalsté:

“Ik heb al geluiden gehoord van kassenhouders die in de wiet willen, een bekende sigarettenfabrikant die eurotekens ziet. Wiet is echt hot op dit moment.” 

Maar ook keurige bedrijven die op dit moment al geld verdienen aan de wiet kunnen dat nu openlijk doen. Maalsté: “Het is natuurlijk een publiek geheim dat Philips met zijn lampen ook behoorlijk wat centjes binnenhaalt uit de wietindustrie. Voor hennep worden dezelfde lichtinstallaties gebruikt als voor tomaten.”

Wiet booming business in VS

 Een blik richting de overzijde van de oceaan laat ook zien hoe “booming” een legale wietmarkt kan zijn.  Inmiddels hebben zevenstaten in de VS de teelt van hennep gelegaliseerd, en meerdere volgen. Maar nu al is wiet de snelst groeiende markt in Amerika. Als je de cijfers moet geloven is het einde van de opmars van het hennepplantje nog lang niet in zicht. En het interessante is dat het lang niet alleen om de verkoop van het klassieke jointje gaat. Van Maalsté: “Bij ongeveer de helft van de business gaat het niet om rookbare wiet, maar allemaal afgeleide producten. Denk bijvoorbeeld aan wietolie, dat is in Nederland al heel populair.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.