Het is nieuwjaarsnacht van 1981 op 1982. De in Rotterdam woonachtige familie Van den Berg viert in huiselijke kring oud en nieuw. Het is een komen en gaan van vrienden en familie. De 17-jarige Petra van den Berg zegt om 03.00 uur ’s nachts dat ze nog een klein rondje maakt langs vrienden over de Oostzeedijk in Rotterdam. 

Haar ouders gaan naar bed en moeder wordt een uur later wakker. “Waar is Petra?”, vraagt ze aan haar man. Petra’s jas hangt niet beneden en moeder Nel van den Berg voelt dat er iets verschrikkelijk mis is. Buiten op straat is veel politie en als ze naar buiten wil gaan, wordt ze door een paar agenten gevraagd weer naar binnen te gaan. Dan horen pa en ma Van den Berg het vreselijke nieuws: Petra is dood, vermoord, op nog geen vijftig meter van haar ouderlijk huis. 

EenVandaag staat vandaag geheel in het teken van deze zaak. We kijken terug op de moord met de familie van Petra, met oud-rechercheurs, met een getuige die de moordenaar achtervolgde en met het Cold Case Team Rotterdam. De broer van Petra en redacteur Jan Born spraken ook in Radio EenVandaag over deze moordzaak, bekijk dat hier:

Tot op de dag van vandaag is de moord onopgelost. Kort na de moord is een jongen aangehouden die in een opvanghuis woonde vlakbij de plek waar Petra werd vermoord. Maar wegens gebrek aan bewijs werd hij na enkele dagen weer vrijgelaten. Oud-rechercheurs spreken over deze zaak die hen maar niet loslaat. Waarom wordt een 17-jarig meisje van onbesproken gedrag, doodgestoken? Petra’s familie worstelt tot op de dag van vandaag met de vraag waarom Petra werd vermoord.

In september 2000 kwam er bij Peter R. de Vries een brief binnen van een anonieme afzender. In de brief wordt gesteld dat het waarschijnlijk om een persoonsverwisseling is gegaan bij de moord. Maar harde bewijzen worden daarvoor niet geleverd. 

Juridisch gezien kan er niemand meer vervolgd worden voor de moord. Naar aanleiding van de onopgeloste moord op Petra werd in 2006 de verjaringstermijn bij moordzaken afgeschaft. Een schrale troost voor de familie maar zij willen antwoord op de vraag waarom. Waarom werd Petra van den Berg vermoord? Wat is er precies gebeurd die nacht?

Tips en info

Weet u meer dan hierbij het dringende verzoek uw informatie te delen. Dat kan via de opsporingstiplijn 0800-6070, via het contactformulier van de politie of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Ook kunt u mailen met Jan Born op [email protected]. Of u kunt het laten weten via Publeaks.nl ter attentie van EenVandaag. Per post is het adres Redactie EenVandaag, Postbus 1329, 1200 BH in Hilversum. Redacteur Jan Born is degene die de reactie dan op de juiste plek zal doen belanden. Ook kunt u het laten weten aan het Cold Case Team Rotterdam.

Persoonlijke oproep Jan Born:

Als redacteur maakte ik ooit het programma De Kern van de Zaak (2000). Daarin werd de verjaringstermijn bij moordzaken behandeld. Na de uitzending, waarin onder andere de broer van Petra het woord deed, diende oud-rechter en D66’er Boris Dittrich een wetsvoorstel in om de verjaringstermijn af te schaffen. Dat is gebeurd, een moord verjaart nooit meer. De zaak van de vermoorde Petra diende daarbij als aanleiding. De familie Van den Berg heb ik tot op de dag van vandaag leren kennen als een zeer warme, hechte familie. Heeft u informatie, geef dit dat alstublieft door. Laat de familie niet langer in onzekerheid maar deel uw informatie. Wie vermoordde Petra? Was het een vergissing? Wat gebeurde er die nacht? De dader kan niet meer vervolgd worden maar voor de familie is de informatie van zeer groot belang.

Longread: Waarom werd Petra van den Berg vermoord?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.