Wat is er aan de hand bij de politie? Alleen dit jaar al zijn er vijf agenten tegen de lamp gelopen, verdacht van doorgeven van vertrouwelijke politie-informatie aan criminelen. Meeste publiciteit is er voor de zaak van de Limburgse politieman Mark M., maar volgens een topman binnen Justitie is er een andere zaak die veel explosiever en omvangrijker is: de zaak tegen politieman Amine A. Morgen staat Amine A. in Den Haag voor de rechter.

Wie is Amine A.?  En waar wordt 'ie van verdacht? Eenvandaag spreekt met vrienden, betrokkenen rondom het onderzoek en bekenden van de agent en schetsen een portret. Modelagent, loyaal en hulpvaardig, dat zijn de kwalificaties die mensen hem toedichten. Maatschappelijk betrokken ook, dit jaar nog zou hij zijn opleiding afronden bij de vrijwillige brandweer in zijn woonplaats Moordrecht. Maar volgens Justitie heeft de politieman jarenlang heimelijk in politiesystemen zitten neuzen en zou 'ie informatie aan criminelen hebben doorgegeven.

Amine A. zou volgens Justitie in politiesystemen hebben gezocht naar Misdaad Anoniem-meldingen. In het bijzonder keek hij naar meldingen die gingen over adressen waar mogelijk  hennepplantages zouden zijn. Die adressen gaf hij dan door aan een andere hoofdverdachte, ene Yassin H. En die zou er vervolgens voor hebben gezorgd dat er vliegensvlug werd ingebroken op die adressen en de hennep werd gejat, voordat de politie zelf tot een inval overging. Amine A. zou tenminste 10 tot 30 locaties hebben doorgegeven, zo blijkt uit het justitie-onderzoek.

Eenvandaag spreekt onder meer met de advocate van 1 van de mannen die verdacht wordt van het plegen inbrekers. Hoe hard zijn de bewijzen tegen Amine A.?  Advocate Diantha van Eijsden, die het strafdossier heeft ingezien, zegt in Eenvandaag:   

Vraag: de politiemol heeft heel wat uit te leggen?

Antwoord van Eijsden: Ja dat denk ik wel.

Verder in Eenvandaag nieuwe informatie over het mogelijke motief van Amine A. Is 'ie onder druk gezet? Afgeperst? Of deed hij het om geldelijk gewin?  En natuurlijk aandacht voor de vraag hoe het mogelijk is dat een politieagent mogelijk jarenlang in systemen kan neuzen zonder dat er alarmbellen afgaan. Professor Leo Huberts  wijst op de nieuwe systemen waarmee de politie werkt, digitale informatiesystemen die het werk van de politie makkelijker maken en dat is op zich goed, zegt ie. Maar Huberts plaatst een ook kanttekening:

Huberts: uit alle gevallen van het laatste jaar die gaan over misbruik van maken van informatie van de politie, het lekken van informatie, al die zaken wijzen er op dat de politie te weinig heeft nagedacht over de risico’s die dat met zich meebrengt.

In de studio een reactie van Jan Struijs, voorzitter van de politievakbond NPB. Hij pleit voor een grondig onderzoek naar de recente lekken.