We willen het snel, goedkoop en thuis gebracht op het moment dat het ons het best uitkomt: ons postpakket. Zeker in de feestmaand waarin we Sinterklaas en Kerst vieren rijden busjes af en aan om pakjes te bezorgen. De groeiende pakketmarkt is niet alleen een logistieke puzzel van jewelste; wereldwijd woedt ook de strijd om wie de klant het best weet te verleiden.

Was het een paar jaar geleden nog heel uitzonderlijk via internet je boodschappen te doen, nu doen we bijna een kwart van onze aankopen al online. Afgelopen jaar gingen bijna 180 miljoen pakketjes door de brievenbus, terwijl dat er tien jaar geleden 70 miljoen waren. In december werden vorig jaar wekelijks liefst ruim 5 miljoen pakjes bezorgd. 

Het is reden voor pakketbezorgers zoals Post NL hun diensten zo efficiënt mogelijk op te zetten. Niet alleen moet de bezorging uiterst milieuvriendelijk, ook de service en het gemak waarmee een consument een pakket kan ontvangen en retourneren is een speerpunt. Want hoe meer internetwinkelen een alternatief wordt voor de winkel om de hoek, hoe meer pakketjes de bezorger mee kan nemen. En des te meer volume, des te beter de kosten kunnen worden uitgesmeerd.

Dominant op de Amerikaanse markt, klein in Nederland

De wereldwijd sterk groeiende markt is ook het toneel geworden van een hevige concurrentiestrijd tussen internetgiganten zoals Alibaba en Amazon. Van deze marktveroveraars is Amazon ons het meest bekend. Het aandeel van het bedrijf komt in Nederland nog meer net boven de 1%, tegen bijna de helft van de online markt in Amerika. Van elke 2 dollar die Amerikanen online uitgeven, gaat er 1 naar Amazon. En dat blijft niet zonder gevolgen. Grote warenhuizen zoals Macy’s moeten winkels sluiten en speelgoedgigant Toys ‘R” us ging zelfs failliet. In ons buurland Duitsland heeft Amazon al een marktaandeel van 25%.

Amazon Prime in Nederland

In Nederland introduceerde Amazon onlangs Amazon Prime. Voor een maandelijks vast bedrag abonneer je je op een snelle en gratis bezorgdienst en kan je gebruik maken van andere voordelen zoals video- en muziekstreaming. Amazon hoopt met hun abonnement de drempel te verlagen om jou als consument te verleiden je aankopen bij hen te doen. 

Volgens Margreeth Pape, deskundige op het gebied van online logistiek bij brancheorganisatie Thuiswinkel.org, zal Amazon echter niet zomaar de weg naar het hart van de Nederlandse klant weten te vinden: “Nederland heeft al een sterke infrastructuur waarin de huidige webwinkels al heel goed de Nederlandse consument weten te bedienen.” Ook Amazonkenner Marco Coninx ziet in de Amerikaanse gigant nog niet onmiddellijk een bedreiging voor bijvoorbeeld Bol.com en Coolblue. Maar hij zegt nadrukkelijk ‘nog niet’. “Nu stelt het aanbod van Amazon nog niet zoveel voor, maar als ze alles uit de kast halen wat ze hebben, kunnen ze in Nederland zorgen voor een ware prijzenoorlog. En Amazon is zo groot, daar kan Bol echt niet tegenop. Het is een kwestie van tijd.”

‘Bedreiging voor gemeenschapsleven en democratie’

Als consument lijkt de strijd om de prijs en de gunst van de klant in eerste instantie misschien aantrekkelijk. Maar in Amerika wordt al wel gewaarschuwd voor de macht van zo’n markt-overheersende speler. Kleinere webaanbieders kunnen prijstechnisch niet op tegen het volume van Amazon en zullen of stoppen, of gebruik moeten maken van het netwerk van Amazon. In Amerika verkoopt het bedrijf niet alleen producten via internet, maar is het ook uitgever, tv-producent, maaltijdbezorger én heeft het een betaaldienst. Onderzoeksbureau ‘Institute for Local Self-Reliance’ (ILSR) publiceerde vorig jaar een alarmerend rapport waarin ze stellen dat Amazon in toenemende mate de infrastructuur van de economie controleert waardoor ze “een bedreiging zijn voor de concurrentie, het gemeenschapsleven en zelfs de democratie”. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) publiceert deze week een rapport waarin ze stellen dat als het grote Amazon betaaldiensten in Nederland gaat aanbieden, ze de financiële sector flink kunnen gaan opschudden. 

Het grote verschil met Amerika is dat in Nederland webwinkels zoals Bol.com en Coolblue al een grote vinger in de pap hebben en Amazon zich daar tussen zal moeten drukken. Niet voor niks werken de Nederlandse aanbieders ook hard aan de verbeteringen van hun services.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.