Wessel Korrel staat op het punt te verhuizen. Maar het hele feest zou wel eens niet door kunnen gaan door regels van de Amerikaanse belastingdienst. "Ik heb er slapeloze nachten van."

Wessel Korrel is bezig met de laatste verhuisdozen, maar zijn gezicht staat bedrukt: "Ik heb een leuk huis gevonden, niet ver van Emmen. Alles is rond. Het koopcontract is getekend, de aanbetaling is gedaan." Toch dreigt de bank roet in het eten te gooien.

Geboren in Amerika

Korrel blijkt naast de Nederlandse ook de Amerikaanse nationaliteit te hebben. Hij is geboren in de Verenigde Staten toen zijn vader daar werkte, en woonde er als baby 6 maanden. Daarom wil de bank nu zijn Amerikaanse belastingnummer hebben. Maar dat heeft Korrel niet en het aanvragen blijkt een drama.

Als ze dit bij de aanvraag van de hypotheek hadden gezegd, was ik er nooit aan begonnen.

De bank waarschuwde begin februari in een brief dat als hij de benodigde gegevens niet binnen een week zou aanleveren, zijn hypotheekaanvraag niet in behandeling kan worden genomen. Korrel is bang dat de bank het contract zal opzeggen voordat hij de sleutels van zijn nieuwe huis heeft: "Ik kan nu niet meer terug. Alles is getekend en wel. Als ze dit bij de aanvraag van de hypotheek hadden gezegd, was ik er nooit aan begonnen."

Wessel Korrel
Bron: EenVandaag
Wessel moet binnen een week zijn Amerikaanse belastingnummer leveren aan de bank

Panische telefoontjes

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) erkent het probleem waar zo'n 40.000 Amerikaanse Nederlanders mee te maken hebben. Naar schatting heeft de helft geen Amerikaans belastingnummer. Maar volgens de NVB moeten hun klanten zelf snel in actie komen: "Als banken deze gegevens niet aanleveren, dreigen de Verenigde Staten met enorme boetes en worden banken van de witte lijst gehaald. Dat is niet aanvaardbaar."

Daan Durlacher is oprichter van Americans Overseas, een belangenvereniging voor Nederlanders die de Amerikaanse nationaliteit hebben. Hij zegt dat hij dagelijks tientallen "panische telefoontjes" krijgt van mensen die zich geen raad weten. "Amerika is het enige land met Eritrea dat een belastingplicht kent voor elke Amerikaan ter wereld. Dat leidt tot schrijnende situaties. Veel mensen weten niet eens dat ze de Amerikaanse nationaliteit hebben."

info

De problemen ontstaan door het FATCA-verdrag met de VS. Dat is bedoeld om zwartsparen tegen te gaan, maar heeft ook grote gevolgen voor Amerikaanse Nederlanders. Iedereen met de Amerikaanse nationaliteit is belastingplichtig in Amerika, ook al woon je er niet.

Voor 31 december van dit jaar moeten Nederlandse banken het belastingnummer doorgeven van Amerikaanse Nederlanders, dat ze vaak niet hebben. Doen de banken dit niet, dan dreigen hoge boetes en worden ze van de witte lijst gehaald. Banken hebben klanten daardoor gewaarschuwd dat rekeningen zullen worden opgeheven als de gegevens niet op tijd worden aangeleverd.

Lees ook

Rapporten van de basisschool

Wessel Korrel heeft alles geprobeerd om een Amerikaans belastingnummer aan te vragen, maar dat kan zo'n 6 tot 9 maanden duren. Hij moet aantonen dat hij niet lang in de VS heeft gewoond, maar zijn rapporten van de basisschool worden niet als bewijs geaccepteerd. Op het Amerikaanse consulaat is éénmaal per maand een inloopspreekuur. Als dat uur voorbij is, kun je pas na een maand weer terecht.

Wessel Korrel maakt zich zorgen over zijn hypotheek
oproep

Heb jij hier ook mee te maken? Dan horen we graag je verhaal. Mail naar [email protected]

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.