De rechter bepaalt morgen of het voorarrest van Ajax-voetballer Quincy Promes wordt verlengd. Hij werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij. Mocht hij veroordeeld worden, dan kan Ajax hem ontslaan én miljoenen van hem eisen.

Bij voetballer Promes gaat het om miljoenen, maar ook 'gewone' werknemers kunnen een schadevergoeding van hun werkgever aan hun broek krijgen als ze vanwege een strafbaar feit ontslagen zijn.

Schadevergoeding

Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp legt uit hoe dit werkt: "Het heet in juridische termen een 'gefixeerde schadevergoeding'. De ontslagen werknemer moet dan het resterende loon dat hij uitbetaald zou hebben gekregen aan de werkgever betalen."

De discussie over deze gefixeerde schadevergoeding ontstond na de arrestatie van Promes dit weekend. Ajax betaalde vorig jaar 15,7 miljoen euro voor de vleugelaanvaller. Mocht hij veroordeeld worden, dan kan de club dat geld niet meer terugverdienen.

Lees ook

Voetbal heeft uitzonderingspositie

"Stel je voor dat hij wordt veroordeeld, dan ontstaat er schade aan Ajax door een situatie in de privésfeer. De club loopt daardoor financiële schade op, want ze kunnen hem niet meer opstellen of verkopen. Daarvoor kunnen ze de speler aansprakelijk stellen", vertelt hoogleraar sport en recht Marjan Olfers.

Het voetbal heeft bovendien een uitzonderingspositie in de wet, waardoor Ajax meer dan alleen het resterende loon zou kunnen eisen, zegt Verhulp: "In de wet is er rekening mee gehouden dat voetbalclubs transfersommen betalen voor spelers, wat in de arbeidsmarkt uitzonderlijk is. De rechter kan ook rekening houden met de transfersom. Dus het kan een aanzienlijk bedrag worden wat hij moet betalen aan Ajax, mocht hij schuldig zijn."

Maar daar hoeven andere werknemers zich dan weer geen zorgen over te maken.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.