Op dit moment wordt er in het Catshuis weer gesproken over bezuinigingen. Misschien gaat dat ook over de effectiviteit van de inmiddels doorgevoerde bezuinigingen, zoals die op de geestelijke gezondheidszorg. Daar moet sinds twee maanden een eigen bijdrage betaald worden voor een bezoek aan de zwaarder geestelijke gezondheidszorg, bijvoorbeeld de psychiater.

EenVandaag gaat op pad met geestelijk hulpverlener Nico Appel. Hij bezoekt patiënten met zware psychische problemen thuis. Een aantal van hen staat binnenkort voor het besluit of ze hun behandeling verlengen. Een duivels dilemma: tweehonderd euro is veel geld, maar de prijs van nog een keer ziek worden is is misschien wel hoger.

‘Van deze kip valt niks meer te plukken’, zegt cliënt Wouter Bisch. De tweehonderd euro eigen bijdrage is voor hem onbetaalbaar. Instellingen voor geestelijke gezondheidszorg zien door de invoering van de eigen bijdrage een terugloop van het aantal cliënten en waarschuwen voor meer incidenten met mensen met psychische problemen. Dat blijkt uit een rondgang van EenVandaag.

Staatssecretaris Fred Teeven suggereert dat dit leidt tot meer kostbare probleemgevallen die hierdoor de zorg gaan mijden. Die kosten komen op het bord van Justitie.

De eigen bijdrage is onderdeel van de bezuingingen op de geestelijke gezondheidszorg. Aartjan Beekman van VU InGeest stelt dat de maatregel in eerste instantie geld lijkt op te leveren, maar uiteindelijk averechts werkt. Het heeft volgens Beekman meer problematiek en dus hogere kosten tot gevolg.

Enkele maanden terug maakte EenVandaag deze reportage over daklozen die dreigen terug op straat te belanden: