Duitsland werd de afgelopen week opgeschrikt door een aantal aanslagen. Tijdens deze aanvallen bleken de daders allemaal een buitenlandse achtergrond te hebben. Daarmee laait het debat rondom vluchtelingenpolitiek in ons buurland op. 

Binnen een week tijd vonden liefst vier incidenten plaats. Een overzicht:

Ansbach

Een 27-jarige Syrische vluchteling blies zichzelf vannacht op voor de ingang van een muziekfestival in de oude binnenstad van Ansbach. Daarbij raakten twaalf mensen gewond, van wie drie zwaargewond. De dader van de aanslag kwam bij de explosie om het leven. 

Reutlingen

Een 21-jarige Syrische vluchteling doodde gistermiddag in het Zuid-Duitse Reutlingen een vrouw met een machete. Dit gebeurde nadat de twee ruzie kregen. Volgens enkele Duitse media was de vrouw zwanger. Het is nog onduidelijk of ze elkaar kenden. De politie gaat er nu vanuit dat dit conflict in de ‘relationele’ sfeer moet worden gezocht.

München

Vrijdagavond vond een schietpartij in het Beierse München plaats. Een 18-jarige jongen opende het vuur op winkelend publiek in een winkelcentrum. Bij de aanslag vielen negen doden. De dader leed aan depressies en een overmatige belangstelling voor geweldsincidenten in het verleden. Er zijn, tot zover bekend, geen connecties met de Islamitische terreurorganisaties IS. 

Würzburg

Treinreizigers in een regionale trein in van Treuchtlingen naar Würzberg (Zuid-Duitsland) werden vorige week maandag door een Afghaanse of Pakistaanse 17-jarige asielzoeker aangevallen met een mes. De dader werd doodgeschoten toen hij probeerde te vluchten. Onderzoek na de aanslag wees uit dat de dader ‘geprikkeld’ werd door de propaganda van IS. IS verspreidde vorige week dinsdag een video en claimde daarmee de aanslag. 

Vluchtelingenpolitiek

Wat zeggen deze gebeurtenissen over de situatie rondom vluchtelingen in Duitsland? Verandert dit de kijk op vluchtelingen? Duitsland is namelijk een van de weinige landen waar vluchtelingen nog welkom zijn, met de inmiddels beroemde uitspraak ‘Wir schaffen das’ van bondskanselier Angela Merkel. 

De Europese vluchtelingenpolitiek heeft in veel landen ervoor gezorgd dat partijen recht tegenover elkaar kwamen te staan. Gaat dat nu ook gebeuren in Duitsland?

In EenVandaag journaliste Annette Birschel. Ze is correspondent in Nederland voor Duitse media.