Veel Facebookgebruikers twijfelen of ze nou wel of niet hun account moeten opzeggen. Nadat bekend is geworden dat gegevens van talloze gebruikers zijn misbruikt, moet topman Mark Zuckerberg diep door het stof. Hij heeft al zijn excuses aangeboden, maar wordt nu ook in Washington gehoord door het Congres. De ophef rondom Facebook blijft aanhouden, waardoor de vraag 'verwijderen of niet' steeds actueler wordt.

De twijfel van het afmelden is tweeledig. Enerzijds kom je niet zomaar van je Facebookaccount af. Wouter van Noort, techjournalist bij NRC, probeerde het enkele maken. “Dat afmelden gaat met vallen en opstaan. Je gebruikt je account vaak als sleutel voor andere diensten, zoals Spotify en Airbnb. Zodra je daar inlogt, activeert je Facebookaccount weer.”

Toch blijft Van Noort bij zijn standpunt: geen Facebook meer voor hem. “Wat ik dan mis zijn de uitnodigingen voor feestjes of een babyfoto van een vriend. Maar zo’n foto weegt niet op tegen ondermijnen van de democratie, wat momenteel gebeurd.”

Wouter van Noort en Wouter Glaser over de voor- en nadelen van Facebook verwijderen

'Je kunt niet zonder Facebook'

Wouter Glaser is strategisch adviseur op het gebied van social media én was ooit werkzaam voor het sociale netwerk Hyves, de Nederlandse voorloper van Facebook. Hij heeft nog steeds een account op laatstgenoemd platform: “Een medium waar je bijna niet zonder kan. Je staat met mensen in contact. Ik kan er voor mijn werk dingen delen die relevant zijn”.

Dat het moeilijk is om afscheid te nemen van je Facebookaccount is iets wat Mark Zuckerberg en de zijnen graag zien. Het bedrijf doet er namelijk alles aan om je verslaafd te maken aan social media. Elke like die je krijgt op een foto zorgt voor een geluksgevoel. Volgens Wouter van Noort moet je vraagtekens zetten bij die likes. “Als een goede vriend zijn profielfoto verandert, dan komt dat bovenaan je timeline. Facebook denkt dat die vriend wel wat aandacht kan gebruiken. Je kunt je dus afvragen of de likes die je krijgt echt van je vrienden zijn, of dat ze gemanipuleerd worden door Facebook.”  

Wouter Glaser ziet zichzelf niet van Facebook afstappen. Met zijn achtergrond weet hij als geen ander hoe belangrijk social media zijn. “Het is een manier om jezelf te positioneren, die in direct contact staat met de gebruikers.”  Glaser bracht toenmalig PvdA-leider Wouter Bos hoogstpersoonlijk naar zijn platform Hyves, wat hem hielp in de campagne.

Kijk & lees meer

Wat kun je doen als je wel van Facebook af gaat? NBC geeft tips:

Hyves ten onder door Peru 

Een lang leven was Hyves echter niet beschoren, want na de overname door TMG zag het haar aantal gebruikers drastisch dalen. Een oorzaak is te vinden in de opkomst van Facebook, maar er ligt een nog opmerkelijker reden achter. “In Peru kwamen mensen in contact met Hyves. Op een geven moment waren 260.000 Peruanen online op Hyves. Nederlanders konden toen om 17.00 uur niet meer hun foto’s uploaden, omdat de servercapaciteit was bereikt. Hyves besloot niet meer internationaal verder te gaan.”

'Zuckerberg wordt gegrild'

Terug naar de huidige situatie, waarin Mark Zuckerberg ongetwijfeld met geknepen billen naar het Amerikaanse Congres gaat. Volgens Wouter van Noort krijgt de Facebook-topman het zwaar. “Zuckerberg wordt gegrild. Politici zullen hun best doen om zo kritisch mogelijk te zijn. Hij moet zich zorgen maken over strengere regels. Misschien moet het bedrijf zich wel opsplitsen.”

Die laatste maatregel kan de monopolie-positie van Facebook indammen. Van Noort is glashelder: Zuckerberg kan zich niet verschuilen achter het excuus dat hij níet de kwade genius is achter alle datalekken. “Hij moet anticiperen op zulke situaties. Hij heeft 2,2 miljard gebruikers waar hij zorgplicht voor heeft.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.