Na het charmeoffensief van de Iraanse president Rohani in september in New York, spreekt Iran deze week in Geneve voor de tweede keer binnen een maand met de VS over het toelaten van atoominspecteurs. Iran hoopt dat bij een akkoord de economische sancties tegen het land van tafel gaan.

Gisteren voegde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry zich onverwacht bij het overleg in Geneve, vandaag arriveert de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Het overleg dat eigenlijk voor donderdag en vrijdag gepland stond, gaat vandaag de derde dag in. De komst van Kerry, Lavrov en andere ministers van Buitenlandse Zaken zou kunnen betekenen dat een akkoord binnen handbereik is.

Wantrouwen

Maar niet iedereen is zo optimistisch over de huidige gang van zaken. In EenVandaag een gesprek met Keyvan Shahbazi. Hij vluchtte 30 jaar geleden uit Iran naar Nederland, nadat hij op 17-jarige leeftijd was opgepakt en gemarteld. Te voet bereikte hij Turkije, daarna kwam hij naar Nederland. Shahbazi volgt de gebeurtenissen in Iran op de voet. Hij wantrouwt de toenadering van Iran tot het westen en vindt dat het Westen ook verbetering van de mensenrechten moet afdwingen.

Bekijk hieronder een eerdere uitzending van EenVandaag over het charmeoffensief van Rohani. EenVandaag sprak in september ook met Thomas Erdbrink, correspondent in Iran over de situatie. Luister dit gesprek hier terug.

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.