Eind februari is het volgens retaildeskundigen zover: webgigant Amazon betreedt dan de Nederlandse markt. Het zal het retaillandschap in ons land enorm doen veranderen en heeft grote gevolgen voor andere winkels. Maar wat ga jij ervan merken?

Je kunt op dit moment al bestellen op de internationale webwinkel van Amazon en ook via Amazon.nl. Wat maakt het dan uit dat de webwinkel nu écht naar ons land komt? Op korte termijn heeft dat vooral voordelen: de prijzen zullen gaan dalen.

Kortingen

Bij het toetreden op de Nederlandse markt neemt Amazon, met een Nederlandse site, een enorme stroom aan internationale aanbieders mee. En die kunnen concurreren op de prijs. Door de macht en kracht van de Amerikaanse gigant kunnen ze kortingen bedingen. Veel aanbieders binden zich aan Amazon door lagere 'fees'.

Marco Coninx, ondernemer en Amazon-kenner, ondervindt dit aan den lijve. Hij handelt in keukenbenodigdheden en biedt zijn producten aan via Amazon. "Dat kan ook via bol.com, maar de vergoeding die ik aan Amazon moet betalen is voor mij voordeliger. Daarnaast krijg ik er door het gigantische bereik van Amazon een enorme afzetmarkt bij."

info

Van online boekwinkel naar allesomvattend bedrijf

Amazon is allang niet meer de online boekenwinkel waar oprichter Jeff Bezos het bedrijf in 1994 mee begon. Het bedrijf biedt nu oneindig veel artikelen aan, verzorgt met hun Prime-abonnement streamingdiensten, clouddiensten en data-opslag en heeft een supermarktketen. Sinds 2018 stort Amazon zich ook op de e-health met de overname van online-apotheek PillPack.

Slecht nieuws voor Coolblue en Bol.com

Alleen maar voordelen, zou je zeggen. Maar voor ondernemers wordt het lastiger om zonder Amazon het hoofd boven water te houden. En kunnen zij wel concurreren op de prijs tegenover hun concurrenten in bijvoorbeeld Spanje of Polen? Een grotere afzetmarkt en meer verkeer naar je site wil nog niet zeggen dat je product ook echt wordt gekocht.

Retaildeskundigen verwachten daarnaast dat bekende online winkels als Coolblue, Wehkamp en Bol.com het zwaar gaan krijgen. De producten die zij aanbieden kunnen immers voor een lagere prijs worden aangeboden door Amazon. En Amazon is groot; de omzetcijfers van 2018 liegen er niet om. Waar Wehkamp 0,6 miljard euro en Bol.com 2 miljard euro omzet noteren, tekent Amazon voor 197 miljard euro.

Amazon komt naar Nederland, maar wat gaat dat veranderen? Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Verschraling van de markt

Ondanks dit alles zullen de prijzen voor jou dus gaan dalen. Maar volgens retaildeskundigen is dat niet alleen maar gunstig. Op termijn zorgt het voor verschraling van de markt, voorspelt Kitty Koelemeijer, hoogleraar marketing aan Nijenrode Universiteit. "Door de komst van Amazon kunnen kleinere Nederlandse aanbieders, zowel fysieke winkels als online, gaan omvallen."

Lees ook

Ook Marco Coninx is bang voor die verschraling, en voor de geldstroom die via Amazon uit Nederland verdwijnt. Amazon zelf houdt intussen de kaken stijf op elkaar als het over het betreden van de Nederlandse markt gaat. Het bedrijf wil niet vertellen of de geruchten waar zijn.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.