In de vroege ochtend van 31 maart 2017 stapt Mare Welkers op haar fiets. Op een van de eerste zonnige dagen van het voorjaar 2017 is ze op weg naar haar werk. Ze is net een week begonnen aan haar eerste baan: als kleuterjuf op een basisschool in Amsterdam-Oost.

Het was altijd al haar droom geweest om voor de klas te staan. Maar aan het leven van Mare komt die dag abrupt een einde. Ze wordt aangereden door een taxichauffeur van Uber.

Overleden aan verwondingen

De toen 21-jarige Jasmin M. had net een bus ingehaald en reed daarom links. Hij wilde terug naar rechts gaan, en reed toen Mare aan. Een buschauffeur blokkeerde daarna de weg en reanimeerde Mare.

 

"Als hij er niet was geweest, was ze op straat overleden. Door zijn optreden is ze nog gereanimeerd en kon ze naar het AMC, waar ze is overleden aan haar verwondingen. Wij mochten daar als familie en vrienden allemaal bij zijn", zegt haar zus Jip. "We stonden naast je bed, toen de laatste restjes leven uit je vloeiden", zeiden de nabestaanden vandaag in de rechtszaal.

LEES OOK:

Jip: "Het leven is zo kwetsbaar opeens. Mara was een heel empathische vrouw en super actief in allerlei sociale netwerken. Heel fijn en gezellig om haar erbij te hebben en van grote waarde voor de mensen om haar heen." Ze werkte net 5 dagen als leerkracht op een basisschool.

Rondrijden voor Uber

Voor de familie van Mare is de rol die Uber hierin speelde moeilijk te verkroppen. De taxidienst wijst alle verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van de hand, omdat op dat moment de app niet actief was.

 

M. was aan het rondrijden voor het bedrijf en aan het wachten op een klant. "Hij heeft verklaard dat hij in de 24 uur daarvoor een keer drie en een keer vier uur heeft geslapen. Ook is hij met vrienden geweest, heeft hij geblowd en heel veel gereden", vertelt Jip.

 

"Uber geeft aan dat chauffeurs moeten gaan rondrijden, om te zorgen dat er genoeg aanbod is in de stad. Elke chauffeur draagt 25 procent af aan het bedrijf. Het is onverantwoordelijk en totaal absurd dat Uber zich onttrekt van alle verantwoordelijkheid. We hebben niks gehoord van het bedrijf."

Slachtoffer of dader?

"Het blijft degene die mijn zus heeft aangereden”, zegt Jip over Jasmin M. “Maar met 21 jaar heb je ook onervarenheid. Dat neem ik hem niet zo zeer kwalijk, maar het gaat het vooral over onbekwaamheid."

 

"Hij heeft zichzelf overschat en te weinig rust genomen. In zijn rust niet echt uitgerust en in de seconden voor het ongeval meerdere overtredingen begaan." Op de vraag of de familie iets van hem heeft gehoord, zegt Jip: "Hij heeft een kaartje gestuurd waarin hij zijn medeleven betuigt, namens zichzelf en zijn familie."

Niet voor niets

De familie hoopt dat de dood van Mare niet voor niets is geweest. Vandaag deden zij ook hun verhaal in de rechtbank van Amsterdam.

 

De vader van Mare richtte zich rechtstreeks tot de Uber-chauffeur. "De straf zal jou en ons niet verlossen van de pijn. Ik verwijt je je onbekwaamheid, maar je bent niet alleen verantwoordelijk voor je bekwaamheid. Je had moeten worden getraind."

 

Zij hopen dat er in Amsterdam beter wordt nagedacht over verkeersveiligheid en dat Uber in de toekomst harder wordt aangepakt. "Als we zo doorgaan, zal Mare niet de laatste zijn", zegt zus Jip.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.