Er wordt gelachen en er wordt gehuild in de Verenigde Staten: de kiezer koos afgelopen dinsdag Donald Trump tot hun nieuwe president.

De campagne was harder en negatiever dan ooit, maar zelfs nu daar na dinsdag een einde aan is gekomen blijft het land tot op het bot verdeeld. Door het hele land werden anti-Trump demonstraties gehouden. In de speeches die we de afgelopen week hoorden van president Obama, Hillary Clinton en Donald Trump ging het dan ook vooral over het feit dat het Amerikaanse volk nu de handen ineen moet slaan. 

Maar gaat dat daadwerkelijk lukken? 

Verslaggever Tom van ’t Einde gaat opnieuw op bezoek bij de Democraten en Republikeinen die hij in de weken voorafgaand aan de verkiezingen sprak. Wat voor gevoelens maakt deze uitslag bij deze Amerikanen los? Hoe zien zij de komende vier jaar voor zich? 

Onder de Democraten overheerst vooral de woede en het ongeloof als het gaat over het verlies van het presidentschap. Voor Hugo Montero, een ondernemer van Mexicaanse komaf, komt de overwinning van Trump als een klap in zijn gezicht. Op de avond van de verkiezingsuitslag stuurde hij een emotioneel bericht naar zijn kinderen: volgens hem zijn zij de American Dream, wat Donald Trump ook zegt. 

Maar voor Gail Murray Womack, die zich met haar voedselbank inzet voor de allerarmsten, is het alleen maar meer reden om de handen uit de mouwen te stropen.

In het Republikeinse kamp vooral blije gezichten. We spreken opnieuw met Rose Marie Meehan, zij hoopt dat Trump in het Witte Huis ervoor gaat zorgen dat het Amerika van vroeger weer terugkomt.

Voor gedelegeerde Charlie Buckles is de overwinning voor de Republikeinen vooral een beloning van het werk dat hij de afgelopen tijd heeft verzet. Zo reisde hij ieder weekend af van Louisiana naar swing state Florida om twijfelende kiezers te overtuigen. Uiteindelijk wonnen de Republikeinen met een verschil van 100.000 stemmen in Florida, waarmee de weg naar het Witte Huis definitief was ingezet door Donald Trump.