Volgens kinderrechtenorganisatie Defence for Children is de situatie van zeven gezinnen die het afgelopen jaar uitgezet zijn naar Armenië erbarmelijk. De organisatie onderzocht samen met de Rijksuniversiteit Groningen hoe het de gezinnen vergaat die langer dan vijf jaar in Nederland verbleven zijn. 

In een rapport documenteren ze hoe de gezinnen moeite hebben het leven in het thuisland weer op te pakken. Lucine (17) woont met haar moeder, broertje en zusje in een koude caravan. Naar school gaat ze niet, want ze beheerst het Armeens niet en er is geen geld voor bijlessen. Defence for Children beschrijft in het rapport hoe verschillende kinderen en ouders kampen met psychische problemen. Sommigen hebben volgens het rapport een zelfmoordpoging ondernomen. 

Defence for Children wijt de erbarmelijke situatie aan het feit dat de kinderen al zo lang in Nederland zijn. Uit onderzoek blijkt volgens hen dat het slecht is voor de ontwikkeling van een kind als het na langer dan vijf jaar in Nederland geworteld te zijn, nog uitgezet wordt naar het land van herkomst.  De organisatie zou graag zien dat de regels voor het kinderpardon versoepeld worden zodat kinderen die langer dan 5 jaar in Nederland in een asielprocedure zitten, in Nederland mogen blijven. Via www.helpnu.nl zamelt Defence for Children geld in voor Lucine en andere naar Armenie uitgezette kinderen.

Het kinderpardon, dat in 2013 in werking werd gesteld was bedoeld om dit soort schrijnende gevallen te voorkomen. Er zijn sinds 2013 echter ongeveer 100 kinderen en hun gezinsleden geweest die een verblijfsvergunning hebben gekregen op basis van het kinderpardon. 1240 aanvragen werden afgewezen. In 2016 heeft slechts 1 kind samen met de gezinsleden een vergunning gekregen op basis van het kinderpardon.

Voor de PvdA is het kinderpardon nog steeds een gevoelige kwestie. Op het PvdA-congres afgelopen weekend stemde 94% van de leden voor een verruiming van het kinderpardon. Het kinderpardon moet volgens hen soepeler uitgevoerd worden waardoor er meer kinderen voor in aanmerking komen. Dit komt nu in ieder geval in het verkiezingsprogramma van de PvdA. Of de partij nog iets met deze oproep van de leden gaat doen, nu ze nog in de regering zitten is nog niet duidelijk.

Radio EenVandaag is op reportage bij Reinoud van der Linden, mentor van de 17-jarige Eduard die vorig jaar naar Armenië werd uitgezet. Volgens Van der Linden gaat het niet goed met de licht-autistische Eduard: hij is bang en komt nauwelijks buiten. Daarnaast spreekt hij de taal niet en moet daarom op school weer onderaan beginnen. Van der Linden bewoog hemel en aarde om Eduard in Nederland te houden, zo haalde hij meer dan 40.000 handtekeningen op, maar is daar niet in geslaagd.

Martine Goeman van Defence for Children die meewerkte aan het rapport keerde gisteren terug uit Armenië. Zij pleit ervoor dat de Nederlandse overheid de situatie van kinderen die zijn uitgezet beter in de gaten houdt, en de kinderen ondersteunt bij het wortelen in het land van herkomst. In EenVandaag een gesprek met Goeman en Sjoerd Sjoerdsma, Tweede Kamerlid voor D66, over de verantwoordelijkheid van Nederland voor de naar Armenië uitgezette kinderen.

Ook spreken we met Esther van Dijken, PvdA-lid uit het Groningse Winsum, die zich al een jaar hard maakt voor een ruimer kinderpardon. Zij wil graag dat de PvdA zich nu al, nu ze nog in de regering zitten inzet om de uitvoering van het kinderpardon te versoepelen. Twee weken geleden maakten we deze reportage over de Irakese Anood en Noor, voor wie hoogst waarschijnlijk dit jaar duidelijk wordt of ze terug moeten naar Irak of na acht jaar alsnog een verblijfsvergunning krijgen.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.