De legendarische schrijver Ernest Hemingway blijkt te hebben gespioneerd. Volgens de auteur van een nieuw boek over Hemingway maakte de schrijver zich zelfs schuldig aan dubbelspionage voor zowel de VS als Rusland tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog.

Eind jaren 1940 had hij al een gesprek met de NKVD, de voorloper van de KGB om voor hen te gaan werken. Heel veel hadden de Russen echter niet aan hem destijds: ‘Argo’ (Hemingways codenaam) gaf ons geen enkele politieke informatie, maar hij heeft herhaaldelijk gezegd ons graag van dienst te willen zijn’.

Maar toen brak de Tweede Wereldoorlog uit en werd hij ook door de CIA gerecruteerd. Hij hield in het Caribisch gebied ondermeer onderzeeërs in de gaten en zijn eigen bootje werd zelfs door de Amerikaanse Marine uitgerust met technische spionagesnufjes.

In 1961 pleegde Hemingway zelfmoord, volgens de auteur omdat hij op de hielen werd gezeten door de Russen. Hij baseert zich daarbij op brieven van Hemingway die laten zijn gevonden. Daarin schrijft hij bijvoorbeeld: “Weet je, ik deed vertrouwelijke dingen voor de Russen. En als dat uit zou komen, dan hang ik aan de galg”.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.