"Er is geen simpele oplossing om het probleem van jongeren met wapens op te lossen." Dat zegt Tanja Jadnanansing, stadsdeelvoorzitter van het stadsdeel Zuidoost in Amsterdam over de incidenten met wapens, die in bezit zijn van vaak jonge daders.

Gisteren luidde een wijkagent in Amsterdam de noodklok op social media. Bij de verdachten van een roof werden messen en zwaarden gevonden. "Leeftijd gemiddeld 12, 13 jaar oud", schrijft de wijkagent op Instagram. "Wij van politie Zuid-Buitenveldert maken ons ernstig zorgen." Vandaag nog vond op een ROC in Den Haag een steekincident plaats waarbij een 17-jarige jongen gewond raakte.

Bewoners erbij betrekken

"Het is een grootstedelijk probleem, ook hier in Amsterdam. Als je dat zo hoort dan komt meteen de vraag op: hoe ga je hier mee om?", zegt Tanja Jadnanansing, stadsdeelvoorzitter van het stadsdeel Zuidoost in Amsterdam. "Je moet dat echt in zijn totaliteit aanpakken."

Dat doe je volgens Jadnanansing onder meer met meer politie op straat en meer jongerenwerk in de wijken. In Amsterdam is onlangs 12 miljoen euro beschikbaar gesteld om het jongerenwerk te versterken. "Maar als we successen willen behalen op dit gebied, dan moeten we juist ook als bestuurders die bewoner erbij gaan betrekken."

'Jonge kinderen bezwijken onder groepsdruk'

Volgens Jadnanansing begint het allemaal bij de basis. "Dat is het belangrijkste, om vroeg genoeg met de jongeren in gesprek te gaan en echt het statement te maken dat wapenbezit niet normaal is. "Je ziet dat die jonge kinderen al onder die groepsdruk bezwijken en meegaan in dat gekke gedoe, omdat ze geen nee durven te zeggen."

Daarom draaien in Amsterdam verschillende campagnes om jongeren bewust te maken dat wapenbezit niet normaal is. Het is nog te vroeg om te zeggen dat daar resultaten mee behaald zijn. "Maar we zijn langs elk pleintje geweest", zegt de stadsdeelvoorzitter. "Dé oplossing is er niet, maar als je met elkaar durft om het goede gesprek aan te gaan en elkaar durft te confronteren, zullen we mondjesmaat succesboeken."

Tanja Jadnanasing, stadsdeelvoorzitter van het stadsdeel Zuidoost in Amsterdam, over dit onderwerp in Radio EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.