De stembussen voor de presidentsverkiezing zijn open in Canton! Om half 9 vanmorgen werden de eerste stembiljetten – de computer werkt nog niet- ingevuld. Early voting, of absentee voting was vier jaar geleden in Canton alleen nog weggelegd voor de mensen die een goede reden hadden om eerder te willen stemmen. Reizen, ziekte, drukke baan, dat soort zaken. Door een wetswijziging in 2006 mag nu iedereen vroeg naar de stembus.

Dus vanmorgen om klokslag half negen stond ik op mijn post: de stoep voor het stembureau. Mijn enthousiasme was een solistische ervaring. Geen andere journalisten, geen overmatig begeisterde stemmers en geen campagnemedewerkers met stiekeme borden net buiten het gebied waar dat was toegestaan – ik ben speciaal nog even gaan kijken. Zie hier Canton om pak ‘em beet 8.35 uur vanmorgen:

In Stark County –de provincie waarin Canton ligt- mogen 265.000 mensen stemmen. Verwacht wordt dat 40.000 mensen gebruik zullen maken van deze vroege stemmogelijkheid. Twee keer zoveel als vier jaar geleden. Overigens is Ohio niet de enige staat waar mensen nu al naar de stembus kunnen. In het totaal geven 34 staten hun bewoners die mogelijkheid. In drie van die staten heb je nog een excuus nodig. In 16 staten werkt geen enkel excuus: daar mag het gewoon helemaal niet.

Early voting is natuurlijk ook een uitdaging voor de verkiezingscampagnes. Die willen zoveel mogelijk mensen nu al richting de stemhokken krijgen: elke vroege kiezer is er tenslotte 1 die z’n mening niet meer kan veranderen. Vandaag werkten beide campagnes hier samen met een hulporganisatie voor arme en zieke mensen. Het doel was mensen naar de stembus krijgen door hen vervoer aan te bieden. In een ‘probleemwijk’, zoals de Nederlandse regering het zou noemen.

In deze probleemwijk ging het niet helemaal zoals de jongens en meisjes vrijwilligers het hadden bedacht. Ik had Rob aan de telefoon om te kijken of ik niet een ritje mee kon maken. Rob is van Obama. Hij had niet zo’n goeie dag, zei hij. Moeilijk om mensen aan het stemmen te krijgen. Waarom? Eh, you know, the whole economical situation, zei Rob somber. Ze hadden met z’n allen na een halve dag nog maar drie mensen over kunnen halen hun stem uit te brengen. Wel heel bipartisan deze vereende krachten. Kunnen ze in Washington nog wat van opsteken.