Weer met charters naar Tunesië vliegen en een opheffing van het ontradende reisadvies: dat is wat de Vereniging van Tunesiërs in Nederland wil. Zij zijn een petitie gestart en gaan op 21 juli demonstreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken om het bestaande reisadvies aan te passen. Nederland en Groot-Brittannië zijn namelijk de enige landen waar nog  zo’n negatief advies bestaat.  

Aangescherpt

Op 1 juli 2015 heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken na aanslagen het reisadvies voor Tunesië aangescherpt. In maart kostte een aanslag in het Bardomuseum aan 23 mensen het leven. En in de zomer van 2015 pleegde een terrorist een bloedige aanslag op het strand van de badplaats Sousse. Daarbij kwamen 38 mensen om het leven. Later dat jaar werd een bus opgeblazen in de hoofdstad Tunis, met 13 doden tot gevolg.

Het huidige Nederlands reisadvies geeft verschillende code’s voor verschillende gebieden. Zo bestaat een deel van het advies uit code oranje, maar hebben grensgebieden met Libië en Algerije en een aantal woestijngebieden in het zuiden code rood als advies gekregen. Veel andere Europese landen beoordelen echter het reizen naar Tunesië, of delen van het land, als iets veiliger. Vorige week nog hebben Noorwegen en Denemarken hun advies versoepeld. Lopen Nederlanders dan meer risico dan bijvoorbeeld de Belgen en Noren?

Onverantwoord risicio?

Wat doe je nu als Nederlandse toerist bij zo’n afwijkend  reisadvies? Ga je dan wel of niet op vakantie naar Tunesië bij zo’n waarschuwing van een mogelijke terroristische aanval? Neem je dan een onverantwoord risico? Ben je dan nog verzekerd? Reisblogger John de Graaff vindt dat de veiligheidssituatie inmiddels flink is verbeterd en reist regelmatig naar Tunesië. 

'Onbegrijpelijk reisadvies'

Mounir Lagha van de Vereniging van Tunesiërs in Nederland vindt het onbegrijpelijk dat Nederland onverkort vasthoudt aan het reisadvies terwijl in Tunesië de veiligheids- en controlemogelijkheden aanzienlijk aangescherpt zijn. Bovendien betreurt hij de verslechterde economische situatie in Tunesië omdat toerisme daarvoor zo essentieel is. Ook de Tunesische ambassadeur in Nederland betreurt dat er nog steeds geen reizen worden aangeboden en vindt dat de toerist geen gevaar meer loopt.

Arabist Leo Kwarten reist zelf over een paar maanden naar Tunesië. Soms begrijpt hij de reisadviezen van BuZa niet. De Egyptische badplaats Hurghada is volgens de kleurcodes van het ministerie minder onveilig dan Sousse in Tunesië. Europese landen, waaronder Frankrijk en Groot-Brittannië, krijgen nog altijd code groen, terwijl daar de laatste jaren meerdere aanslagen zijn gepleegd met meer doden. In Tunesië zijn sinds 2015 zelfs helemaal geen grote aanslagen meer gepleegd op toeristische plekken. 

Directeur Frank Oostdam (ANVR) laat EenVandaag weten “niet anders te kunnen dan genoegen te nemen met het advies van Buza, maar dat is wel frustrerend. Na ruim twee jaar negatief reisadvies wordt hun argumentatie wel steeds dunner.” Reisorganisaties als Thomas Cooke, Tui en Corendon bieden vanuit Nederland geen reizen aan, maar wel vanuit bijvoorbeeld België en Duitsland omdat daar een ander reisadvies geldt.

Corendon kondigde januari dit jaar aan dat zij vanaf april 2017 weer zouden gaan vliegen naar Tunesie. Dit was de eerste keer dat een reisorganisatie het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken negeert. Het ministerie noemde dit in de uitzending van Kassa “een onverstandig zaak van Corendon" en liet weten dat Tunesië nog onveilig is.

Verklaring Corendon: door negatief advies viel verkoop tegen

Corendon wilde niet meewerken aan een interview bij  EenVandaag, maar laten in een schriftelijke verklaring weten: "vanwege de negatieve aandacht in Nederland rondom vakantiereizen naar Tunesië door het advies van BuZa, viel de verkoop tegen en hebben wij moeten besluiten om deze bestemming niet vanuit Nederland aan te bieden. Het aantal Nederlandse vakantiegangers naar Tunesië is met 26% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het is zuur om te zien dat al die Nederlanders helaas nu allemaal via België en Duitsland reizen, vanwege het positieve advies dat daar geldt.”

update
clock 19-07-2017 14:57

Reactie Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt vakantiereizen naar Tunesië op dit moment af. Dat advies geven wij na een zorgvuldige analyse van de veiligheidsrisico’s in het land. Wij baseren ons daarbij op informatie van onze ambassades ter plaatse, inlichtingendiensten, lokale autoriteiten, reisorganisaties en bedrijven. Ook overleggen we met andere landen. Uit alle informatie die wij tot onze beschikking hebben blijkt dat het in Tunesië nu nog te gevaarlijk is om er vakantie te vieren. Maar het is uiteindelijk aan reisorganisaties en mensen zelf om te besluiten of ze ons advies ook opvolgen. We houden de situatie uiteraard nauwlettend in de gaten en zodra er aanleiding toe is passen wij het reisadvies aan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.