Aan wie en met welk doel heeft een agent van de Dienst Bewaken Beveiligen (DBB) vertrouwelijke informatie doorgegeven over de beveiliging van PVV-leider Geert Wilders. En is de politicus daardoor in gevaar geweest? Deze vragen staan centraal in de rechtszaak tegen Faris K. Hij zou vertrouwelijke informatie hebben doorgespeeld aan criminelen, maar volgens de officier van justitie is daar, ondanks maandenlang afluisteren van zijn telefoon en observaties, niets van gebleken. 

Justitie beschikt wel degelijk over telefoontaps waarop te horen is dat deze beveiliger zijn ambtsgeheim schendt. Op de taps is te horen dat Faris K met vrouwen spreekt over zijn werk. Zo geeft hij de geheime locatie van het safe house van Geert Wilders prijs. Ook praat hij over operationele middelen en methoden die worden ingezet voor de beveiliging van Wilders. Volgens zijn advocaat Peter Plasman heeft zijn client nooit de intentie gehad het leven van Wilders in gevaar te brengen. Volgens Plasman had Faris K een heel ander doel. “Met stoere praatjes indruk maken op de vrouwen,’’ aldus de advocaat.

Beangstigend en schokkend

Geert Wilders wordt ruim veertien jaar dag en nacht beveiligd. Hij kan geen stap zetten zonder zijn beveiligers. Zo staat de politicus op de dodenlijst van Al Qaida. Wilders reageert tegen EenVandaag vanaf zijn vakantie-adres dan ook veel minder mild: ”Een beveiliger die operationele info over mijn beveiliging, geheime woonplaats, werkwijze beveiligers ect… aan derden doorgeeft is ongelooflijk bedreigend, beangstigend en schokkend,” aldus de PVV-leider.

Meer weten over de zware beveiliging van Geert Wilders?

Via Twitter reageerde Wilders ook op de zaak:

Iris team

Faris is was werkzaam voor het zogeheten IRIS team. Hij voerde observatie diensten uit en won informatie in. Wanneer Wilders ergens naar toe ging dan verkende Faris K. de omgeving. Bracht vluchtwegen in kaart. Bepaalde mede de route die zou worden afgelegd. Faris K. had een uiterst vertrouwelijke functie. Hij voerde vaak opdrachten uit voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). 

Een lek in dat team is gevaarlijk omdat alle kwetsbare informatie over Wilders op straat komt te liggen. Wilders kreeg in de campagne voor de Kamerverkiezingen over het lek te horen. Hij zegt daar nu het volgende over. ”Dat was de reden dat ik de campagne voor de verkiezingen van vorig jaar even heb moeten staken en tijdelijk beveiliging van de militaire BSB heb gekregen.”

Bekijk ook de volgende reportage:

De geheime diensten waren overigens al maanden op de hoogte van het lek. Zij vonden het niet noodzakelijk Wilders direct in te lichten. 

Grootspraak

De DBB-teamchef van de lekkende beveiliger zegt in een vertrouwelijk politiestuk het volgende over het lekken: "Er zit een kern van waarheid, maar de rest is grootspraak. Hij haalt alles door elkaar. Hij roept veel interessante dingen in de hoop dat hij daardoor een beeld van zichzelf schetst waar met name vrouwen van onder de indruk raken.”

Helden

Wilders is geschokt door de zaak maar heeft desondanks nog steeds alle vertrouwen in de overheid dienst DBB die hem 24 uur per dag zeven dagen per week bewaakt: ”Ik moet zeggen dat 99 procent van de DKDB-ers helden zijn, zeer betrouwbaar en professioneel. Ik vertrouw de dienst en ben ze dankbaar, maar een paar rotte appels ertussen zoals deze Faris K. Kunnen mij in het ergste geval mijn leven kosten,” aldus Geert Wilders tegen EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.