Laat jij je weleens in je gezicht likken door je hond? Of nog erger, op je mond? Pas daarmee op, want het kan je blind maken. Artsen waarschuwen in de Telegraaf voor een gevaarlijke parasiet die oprukt in Nederland. Zo is de helft van de vossen in Zuid-Limburg besmet met de gevaarlijke vossenlintworm. Via honden en katten worden ook mensen blootgesteld aan de parasiet. Bij de mens kan de worm ernstige klachten aan de lever en geelzucht veroorzaken en ook blindheid kan voorkomen.

"Katten en honden die in contact komen met besmette prooidieren, raken besmet. Een huisdier kan dat heel makkelijk overdragen op mensen", legt parasitoloog Paul Overgaauw van het European Scientific Counsel Companion Animal Parasites (kortweg ESCCAP) uit in de krant. "En iedereen die van zijn hond of kat houdt, laat zich weleens in het gezicht likken. Ook dat kan al genoeg zijn."

Uit onderzoek blijkt dat tien procent van de honden en katten nooit wordt ontwormd. 75 procent van de baasjes ontwormt hun huisider wel, maar te weinig. Overgaw adviseert tot slot om de handen van kinderen vaker te wassen. "Kinderen wroeten in zandbakken die door honderden dieren als kattenbak wordt gebruikt", zegt hij in de Telegraaf.