Ex-topvoetballer Patrick Kluivert wordt al jaren gechanteerd door een goksyndicaat, dat meldt de Volkskrant vandaag. Hij is niet de eerste topsporter die in de problemen raakt door gokken. Oud-voetballer Glenn Helder worstelde bijvoorbeeld met een gokverslaving en kwam ook in de problemen door torenhoge gokschulden. Ook van zwemmer Michael Phelps en basketballer Michael Jordan is bekend dat ze fervente gokkers waren.

Waarom is gokken zo verleidelijk voor topsporters? En hoe heeft Patrick Kluivert zo in de problemen kunnen komen? We spreken erover met Glenn Helder die als voetbaltalent een transfer naar Arsenal afdwong, maar uiteindelijk al zijn met voetbal verdiende geld verspeelde met gokken. Hij raakte zo in de schulden dat hij uiteindelijk failliet verklaard werd en de schuldsanering in moest. En met Willem Feenstra, de Volkskrant-journalist die dit verhaal over Patrick Kluivert boven water kreeg. 

Kluivert zou al jaren gechanteerd worden omdat hij in 2011 en 2012 een schuld van ruim een miljoen euro opbouwde bij criminelen. Hij zette wekelijks grote bedragen in op voetbalwedstrijden. De fiscale opsporingsdienst FIOD kwam Kluivert op het spoor nadat leden van het goksyndicaat waren opgepakt. Gerard Spong, de advocaat van Kluivert zegt in de Volkskrant dat de ex-profvoetballer geen verdachte is in deze zaak, maar slachtoffer. 

Hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers aan de Vrije Universiteit van Amsterdam deed onderzoek naar matchfixing en sprak met topsporters over gokproblematiek. Volgens haar is gokken populair onder topsporters omdat ze bijvoorbeeld niet kunnen uitgaan, drinken of drugs gebruiken omdat dat hun carrière zou schaden. We spreken hier vanavond over met Marjan Olfers in onze studio.