Het is milieuvriendelijker dan vlees, bevat goede voedingsstoffen, maar is ook een beetje eng: eetbare insecten. Insectenkwekers beseffen dat en zetten zich in om insecten op een behapbare manier in ons basisdieet te krijgen.

Insectenkwekerij Protifarm krijgt de miljoeneninvestering van ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. Met dit geld wil het bedrijf verder groeien en voorop blijven lopen in de internationale insectenindustrie. De kwekerij is vooral bekend van 'de buffalo-kever' waarvan de larven verwerkt worden tot allerlei voedingsmiddelen, zoals burgers, pasta en schnitzels.

Voordelen insecten eten

Het kweken van insecten in plaats van varkens, kippen of koeien heeft nogal wat voordelen. Zo stoten insecten minder methaan uit, hebben ze minder ruimte nodig om te groeien en verbruiken ze minder water en voer.

In vergelijking: Voor 1 kilo insecten is 1,7 kilo voer nodig, tegenover 24 kilo voor 1 kilo biefstuk. Daarnaast bevatten de insecten veel goede voedingstoffen en weinig vet. Een prima ingrediënt dus.

Ongedierte

Toch lijken de Nederlanders geen voorstander van insecten op hun bord. Dit is omdat wij insecten associëren met ongedierte, we vinden ze vies en daarom zullen we ze niet snel opeten. Om insecten als voedsel te accepteren moet de associatie tussen insecten en voedsel nog een beetje toenemen.

De voedingsindustrie beseft ook dat mensen niet staan te springen om zelf insecten te bereiden en speelt daar slim op in. Zij kopen ingrediënten gemaakt van insecten en maken daar het eindproduct van.

Lees ook

Schildluis in je roze koek

Insecten worden nu al gebruikt voor veel verschillende voedingsmiddelen, zonder dat je daar als consument wellicht van op de hoogte bent. Neem de roze koek. De roze kleurstof, karmijn, komt uit de schild van de schildluis. Deze kleurstof wordt ook gebruikt in Fristi en M&M's.

Ook eten mensen onbewust gemiddeld al 500 gram insecten per jaar. Dit zijn insecten of resten daarvan die in groenten en fruit blijven zitten tijdens de verwerking. Het is onmogelijk om alle resten eruit te filteren, deze komen dus in het product terecht. Er zijn Europese richtlijnen voor hoeveel gram insectenresten een product mag bevatten.

Groeiende industrie

Er komen steeds meer spelers in de insectenindustrie. Zo biedt Bagels & Beans een bagel aan met chili-meelwormen en wil de IKEA de Neatball, bestaande uit insecten en wortel, gaan aanbieden naast de gangbare hotdogs en Zweedse balletjes. Deze zijn nog niet verkrijgbaar.

De experimentele eters onder ons kunnen wel naar de Sligro voor een pak eetbare insecten, zij zijn de enige groothandel die de de beestjes aanbieden voor de consument.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.