Frankrijk rouwt om de aanslagen van afgelopen vrijdagnacht. Het land heeft een jaar achter de rug met vele aanslagen. Welke aanslagen zijn er al geweest? En waarom zijn er zoveel aanslagen in Frankrijk? In EenVandaag spreken we met Laurent Pic, ambassadeur van Frankrijk in Nederland. Hij was gisteren in Parijs en beschrijft zijn ervaring. 

Een overzicht van de aanslagen:

21 augustus 2015 - Thalys

In de Thalys van Amsterdam naar Parijs sloot een man met een doorgeladen kalasjnikov zich op in het toilet. Twee militairen zouden het geluid van wapens die worden geladen hebben gehoord. Zij grepen in toen de man het toilet verliet. De militairen overmeesterden de man met het wapen. Er vallen drie gewonden.

26 juni 2015 – Lyon

Bij een aanslag op een fabriek in Sain-Quentin-Fallavier wordt een onthoofd lichaam gevonden. Het slachtoffer is de bedrijfsleider van een transportbedrijf. Twee vlaggen met Arabische tekens werden gevonden in de buurt van het slachtoffer.

3 februari 2015 – Nice

Drie militairen worden in de Zuid-Franse stad Nice aangevallen met een mes. Terwijl ze patrouilleren voor een Joods gebouw worden ze aangevallen. De politie overmeestert de dader. Een militair blijft ongedeerd, de twee andere  militairen lopen lichte steekwonden op.

7 - 9 januari 2015 – Charlie Hebdo

Twee gemaskerde mannen vallen het hoofdkantoor van het satirische blad Charlie Hebdo binnen.  De daders, Chérif Kouachi en Saïd Kouachi waren uitgerust met kogelwerende vesten en kalasjnikovs. Op de redactie schieten ze twaalf mensen dood. Nog elf anderen raken gewond. De daders slaan op de vlucht. Twee dagen later worden de twee mannen aangetroffen in een drukkerij in een klein dorpje vlakbij Parijs, Dammartin-en-Goële. De politie doodde daar de twee terroristen. Op diezelfde dag, 9 januari, gijzelt Amedy Coulibaly enkele mensen in een Joodse supermarkt in Parijs. Nadat de Franse politie de winkel bestormt slagen ze erin de gijzelaar te doden.

Eind 2014

In drie dagen tijd wordt Frankrijk opgeschrikt door drie gewelddadige incidenten. Een van de aanslagen werd gelinkt aan een terroristische aanslag. In het Franse plaatsje Joué-lè-Tours viel Bertrand Nzohaboyano drie politieagenten aan. De agenten raakten gewond. De dader had een vlag van de terreurgroep Islamitische Staat op zijn Facebook staan en had zich vier jaar daarvoor tot de islam bekeerd.