Er is veel waardering voor de manier waarop Beatrix haar 33-jarig koningschap heeft ingevuld. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 21.000 mensen aan de vooravond van het speciale dankfeest voor haar in Ahoy.  Maar liefst 88 procent vindt dat ze het goed tot heel goed heeft gedaan. Ze zien haar als een professionele en betrokken vorstin en bovendien als een warm mens.

Een ondervraagde typeert haar als volgt: ‘Op het eerste gezicht wat afstandelijk, maar als er zich noodsituaties voordoen ontpopt zij zich als een warme persoonlijkheid met veel empathie voor haar medemens.’

79 Procent vertrouwen Willem-Alexander

Beatrix heeft in koning Willem-Alexander een goede opvolger gevonden. Het vertrouwen in hem was nog nooit eerder zo hoog: 79 procent. De afgelopen jaren schommelde het vertrouwen in de kroonprins. Het dieptepunt was in 2010 toen de affaire met zijn huis in Mozambique speelde.  Een jaar geleden, vlak voordat Beatrix de abdicatie aankondigde stond hij op 67 procent vertrouwen. Bij zijn aantreden in april waren de verwachting hoog gespannen (77 procent vertrouwen). De koning heeft dit vertrouwen vast kunnen houden. Hij doet het nu net zo goed als zijn moeder een jaar geleden, zij genoot toen ook 79 procent vertrouwen.

LuckyTV

De koning is ook in populariteit gestegen. De top 3 van populairste leden van het Koninklijk Huis bestond de afgelopen jaren steevast uit Máxima, Beatrix en mr. Pieter van Vollenhoven. Willem-Alexander is dit jaar gestegen naar de tweede plaats. Veel ondervraagden vinden dat hij moderner is en dichter bij de mensen staat dan zijn moeder. Sommigen zeggen zelfs dat ze hem leuker zijn gaan vinden door de persiflages van LuckyTV.

De top 3 ziet er nu zo uit:

1. Máxima 33%

2. Koning Willem-Alexander 16%

3. Prinses Beatrix 11%

4. Mr. Pieter van Vollenhoven 10%

5. Prinses Margriet 3% 

Bekijk hier de uitslag per provincie

Bedankjes voor Beatrix

Veel ondervraagden willen Beatrix op hun eigen manier bedanken voor de 33 jaar dat ze onze vorstin was. Hier een selectie uit de reacties.

Als ik prinses Beatrix zou persoonlijk zou kunnen bedanken, zou ik haar willen uitnodigen om een keer bij mij thuis te komen eten en dan haar lievelingskostje voor haar koken. Ik zou het huis vol bloemen zetten en haar echt verwennen. Als zij weer naar huis zou gaan dan zou ik haar een hele dikke zoen geven als dank voor al haar betrokkenheid en haar harde werken voor ons als Nederland.

Ik ga haar een brief schrijven, omdat ik haar en haar familie (ook Maxima dus) en de koning en koningin van Spanje heb leren kennen tijdens een staatsdiner in oktober 2003.Ik ga haar een brief schrijven om haar een riem onder het hart te steken ook al omdat haar zoon pas is overleden. Ik woonde tot en met 2006 in Soestdijk, vlakbij het paleis.

Ik zou haar natuurlijk niet bedanken. Ik verwacht dat ze mij bedankt voor de financiële bijdrage die ik moest afstaan om haar luxe leventje te bekostigen.

Tot Beatrix koningin werd, gaf ik niet veel om ons koningshuis; monarchie of republiek maakte me niet zoveel uit. Koningin Beatrix heeft daar verandering in gebracht, zij heeft zich ruim 30 jaar onvermoeibaar voor Nederland ingezet en heeft daar ongetwijfeld persoonlijke offers voor moeten brengen. Prinses Beatrix, bedankt en geniet nog vele gezonde jaren van uw welverdiende ''pensioen''.

Als ik terug kijk dan kan ik zeggen:"Goed gedaan Wijfie"

Leef nog lang en gelukkig uw "eigen" leven. Ik hoop dat u één keer het moment mag meemaken dat u een lange neus kunt trekken naar al die mensen die u per se onderuit wilden halen. Geniet van uw kinderen en kleinkinderen. Blijf vooral nog heel lang onder ons en vooral genieten van kunst en cultuur. Dank dat u mijn starre overtuiging van een republiek wist te doen wankelen.

Ik ga zaterdag met mijn moeder naar Ahoy. Mijn moeder is genodigde en ik ben haar begeleider vanuit onze gemeente. Mijn moeder is 80 jaar en ze is enorm vereerd dat ze hier naar toe mag gaan.

Lieve prinses Beatrix, dank u wel dat u in de afgelopen 33 jaar waarin de wereld in het algemeen en ons land in het bijzonder steeds maar gekker en wilder werd de rust heeft weten te bewaren en ons door roerige periodes hebt geleid. Dankuwel daarvoor. Ik hoop dat u nu nog heel lang kunt genieten van uw pensioen en ik hoop zo dat u ondertussen nog een leuke man tegenkomt!

Dank. Het was een moeilijke functie in een glazen kooi. Een rol die ze niet zelf gekozen heeft, maar door geboorte in de schoenen geschoven. Niet te benijden, maar zeer goed uitgevoerd. Daarbij heeft ze in haar persoonlijk leven ook veel te verduren gehad: haar moeder (met de Greet Hofmans affaire) de escapades van haar vader en de ziekten en overlijdens van haar man en haar kind

Heel veel dank majesteit voor uw trouw aan ons. De beste jaren van uw leven bestede u aan de vooruitgang en het welzijn van ons land. Het was een zware taak. De tegenslagen in uw gezin zijn u ook niet bespaard gebleven. Ondanks alles bleef u op uw post! In grote bewondering voor uw doorzettingsvermogen, groet ik u en wens u nog vele goede jaren toe.

Woorden zeggen niet genoeg. Ik ben dankbaar dat ik in een vrij land mag leven. Waar geloofsuitingen, homoseksualiteit en euthanasie geen issue zijn. Ik geloof oprecht dat Beatrix daar ook haar rol in heet gehad. Ik zou haar alleen maar een dikke knuffel willen geven en met een hoofdletter 'Dank u wel' willen zeggen .

Over het onderzoek

Onderzoek vond plaats onder 21.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel.

Het onderzoek vond plaats van 28 tot en met 30 januari 2014.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Lees ook