Welke rol speelt premier Mark Rutte, of gaat hij spelen in de vluchtelingendiscussie, nu overal in het land onrust uitbreekt over de opvang van asielzoekers?

Terwijl emotioneel geladen demonstraties en protesten in verschillende gemeentes een prominente rol beginnen te eisen in het maatschappelijke debat, is Rutte deze week op handelsmissie in de Verenigde Staten. Hij bezoekt er onder meer een fabriek van Coca Cola.

Bij onze oosterburen is het bondskanselier Angela Merkel die bijvoorbeeld haar rol opeist. Angela Merkel houdt samen met de Franse president François Hollande vanmiddag in het Europees Parlement een toespraak, die nu al historisch wordt genoemd. Eerder liet Merkel zich ook al prominent horen in de discussie, met de term ‘wie schaffen das’ -‘we kunnen dit aan’-.

Merkel wordt helemaal niet onverdeeld gesteund in Duitsland, maar ze neemt wel haar verantwoordelijkheid in deze discussie als leider van een land.

Hoogleraar migratie- en integratiestudies Han Entzinger vindt Rutte ‘onzichtbaar’. Rutte had niet naar VS moeten gaan, stelt SP-leider Emile Roemer. En ook analyses in onder meer Vrij Nederland en De Volkskrant stellen dat Rutte naar Oranje had moeten gaan, in plaats van Dijkhoff.

Rutte houdt zich opvallend stil, maar waarom? Is het de angst voor stemmentrekker Geert Wilders, of wil hij zijn staatssecretaris Klaas Dijkhoff niet voor de voeten lopen.  Waar is Rutte?

De vraag rijst: moet onze premier meer naar voren treden in dit vraagstuk? Steekt zijn afwezigheid? Daarover praten we met politicoloog Chris Aalberts en met columnist en cultuurhistoricus René Cuperus. Hij is ook lid van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.