Een nieuwe televisie, auto of telefoon aanschaffen van boven de 500 euro kan, als het aan de VVD ligt, in de toekomst niet meer met cash geld. De partij wil er met deze maatregel voor zorgen dat criminelen veel moeilijker hun geld kunnen witwassen.

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht zochten uit dat er in Nederland op jaarbasis zo’n 16 miljard euro wordt witgewassen. Dat geld is voor 90 procent afkomstig van drugshandel en fraude.

Van Oosten: 'Discussie hierover onvermijdelijk'

Volgens VVD-Kamerlid Foort van Oosten is dit plan een nieuwe manier om criminelen direct te raken. "Ik denk dat het onvermijdelijk is om met elkaar de discussie aan te gaan om betalingen vanaf 500 euro standaard in Nederland te laten pinnen."

Geld van drugshandel komt, volgens Van Oosten, namelijk altijd contant bij een dealer terecht. "Je verzamelt dan al snel een flink cashbedrag. Daarvan wil je dan bijvoorbeeld een gouden horloge kopen, omdat je het geld niet op de bank kan storten. Dan wordt het verdacht. Hoge bedragen pinnen kan dus een middel zijn om onszelf tegen dit probleem te wapenen."

Cash is king

Volgens Van Oosten is cash in de onderwereld 'king': een hoop contant geld geeft je status en macht. Hij is dan ook enorm geschrokken van het enorme bedrag dat jaarlijks in Nederland wordt witgewassen. "Het is verrekte veel. Dit is allemaal geld dat van de onderwereld naar de bovenwereld wordt geïnfiltreerd. Vaak merk je het als gewone burger niet, maar dat geld komt gewoon in de samenleving terecht. Het geld is niet eerlijk verdiend en is vaak met grote risico’s voor de samenleving verdiend. In een veilige samenleving willen we dat niet."

Pinnen boven de 500 euro is niet de enige maatregel die witwaspraktijken in Nederland moet terugdringen. "De samenwerking tussen overheidsdiensten moet nog veel beter. Woningcorporaties, gemeentes, energiemaatschappijen en andere instanties moeten veel meer met elkaar overleggen. Zo moeten we ervoor zorgen dat we het criminele organisaties zo moeilijk mogelijk maken. Als politiek moeten we ervoor zorgen dat we maximaal zijn ingericht om deze criminelen aan te pakken."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.