Geschiedenisboeken staan vol met vooral mannelijke voorbeelden, terwijl er ‘een heleboel heldinnen waren’. Het is reden voor D66-Kamerleden Sjoerd Sjoersma en Paul van Meenen pleiten voor meer vrouwen in de geschiedenisboeken. De oplossing? Het aanpassen van de Canon van Nederland, waar nu slechts drie vrouwen in staan.

‘Politiek moet niet de geschiedenisboeken veranderen’

De Canon van Nederland geldt als richtinggevend voor het geschiedenisonderwijs op Nederlandse basisscholen en de eerst jaren van het voorgezet onderwijs. De Canon voert 17 personen op die bepalend zijn geweest voor onze geschiedenis. Drie daarvan zijn vrouwen: zijn Aletta Jacobs, Anne Frank en Annie M.G Schmidt. Te weinig volgens D66. “Het lijkt net alsof ze bij het samenstellen van de Canon niet verder zijn gekomen dan de letter A”, vertelt Sjoerdsma tegen EenVandaag. Vrouwen deden er wat hen betreft wel degelijk toe, en zijn een beetje weggemoffeld in de geschiedenis.

Het probleem is volgens de D66-Kamerleden simpel op te lossen namelijk door de Canon aan te passen. Sjoerdsma licht toe:” Wij vinden niet dat de politiek de geschiedenisboeken moet veranderen. Daarom pleiten wij voor een onafhankelijke commissie die de Canon evalueert.” De huidige Canon werd in 2006 samengesteld door een groep onafhankelijke historici.

‘Het moet geen apart thema worden’

Tegenstanders van aanpassing aan de Canon geven als argument dat mannen vroeger meer te zeggen hadden dan vrouwen. Een logisch gevolg is volgens hen dat er daarom meer mannen dan vrouwen in het Canon voorkomen. Niet iedereen is het daarmee eens. “Dat vrouwen onderdrukt werden en hun posities niet erkend zijn is geen reden om vrouwen uit de geschiedenisboeken weg te laten.”, zegt historicus Agnes Cremers. Om iets toe doen tegen de onzichtbaarheid van vrouwen in geschiedenisboeken is zij bezig met F-site, een platform waar scholen terecht kunnen voor lesmateriaal over vrouwen uit de geschiedenis.  “Het moet geen apart thema worden. Vrouwen zouden vanzelfsprekend in het geschiedenisonderwijs moeten voorkomen. We kunnen de nieuwe generatie leerlingen geen gelijkwaardige geschiedenis geven, een volledige wel.”

Welke vrouwen waren belangrijk?

Evelien Rijsbosch neemt ons mee door het archief van vrouwenemancipatiecentrum Atria. Daar zijn wat haar betreft nog genoeg onderbelichte vrouwen te vinden. Evelien praat ons bij. “Denk aan personen als Suze Groeneweg, de eerste vrouw in de Tweede Kamer. Of aan Jacoba van Tongeren, een verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog.” Jacoba van Tongeren richtte de verzetsbeweging ‘groep 2000’ op. De groep had 140 leden en hielp 4500 onderduikers. Sjoerd Sjoerdsma van D66 noemt Elisabeth Samson. Zij streed als zwarte, vrij zakenvrouw in koloniaal Suriname om te kunnen trouwen met een blanke man.

D66 heeft laten weten dat zij in het volgende ‘algemeen overleg emancipatie’ de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaan verzoeken om een onafhankelijke commissie naar de Canon te laten kijken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.