‘Je wordt verliefd op ze. Ze worden verliefd op jou. En wanneer je ze kritiseert, barsten ze in tranen uit.’ De Britse Biochemicus en nobelprijswinnaar Tim Hunt kreeg afgelopen week een storm van kritiek over zich heen nadat hij deze opmerkingen had gemaakt over de nadelen van werken met vrouwen in gemengde laboratoria.

In no time gleed hij af van vooraanstaand wetenschapper tot werkloze paria. Terwijl hij het allemaal niet zo kwaad bedoelde. Maar vooraanstaande Britten nemen het op voor Tim Hunt, zoals  Boris Johnson. De excentrieke burgemeester van Londen verwijst naar onderzoek van  Ad Vingerhoets, de autoriteit op het gebied van huilen. 

En klopt het niet gewoon? Huilen vrouwen meer dan mannen? Volgens hoogleraar sociale en gedragswetenschappen Vingerhoets is dit wel degelijk het geval. Sterker nog, in traditionele samenlevingen huilen vrouwen aanzienlijk minder dan geëmancipeerde westerse vrouwen. We spreken hierover met Ad Vingerhoets en met Engeland-correspondent Martijn Rosdorff 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.