Korea-veteraan Joop Aldewereld (88) is vorige week met alle eer begraven in de Zuid-Koreaanse havenstad Busan. Het was de uitdrukkelijke wens van soldaat Eersteklas Aldewereld om bijgezet te worden op het Koreaanse ereveld. Hij ligt nu begraven tussen zijn kameraden die begin jaren vijftig werden ingezet om te vechten tegen de troepen van het communistische Noord-Korea. Een bloedige strijd waar hij niet graag over sprak.

De ceremonie op het ereveld in Busan werd bijgewoond door de 51-jarige Ron van Vliet, cafébaas in Monnickendam. Hij leerde Joop Aldewereld kennen via zijn vrouw die werkzaam is in de thuiszorg. Zij maakt het huis schoon van de veteraan en zag dat hij alleen was. Ze vroeg haar man om een keer langs te gaan. 

Er groeide een band tussen de twee. En het bleef niet bij gesprekken over dagelijkse dingen. Aangrijpende anekdotes over de Korea-oorlog deelde Joop Aldewereld eigenlijk voor het eerst met zijn vriend. "Hij zag mij als zijn zoon."

In 2016 gingen Joop en Ron samen naar Korea met een veteranenreis. Daar zagen ze onder meer hoe de urn met de as van een Nederlandse veteraan met militaire eer en groot respect werd bijgezet. Dat wilde Joop ook. Vorige week vloog Ron van Vliet opnieuw naar Zuid-Korea, maar nu met de urn van Joop Aldewereld in een speciale ruimte van het toestel. In Korea aangekomen kreeg hij de eer in de urn van Joop naar zijn laatste rustplaats te brengen.

De begrafenisceremonie is in onderstaande video te zien: