Het offensief van een internationale coalitie op de Iraakse stad Mosul zet het voortbestaan van Islamitische Staat (IS) onder druk. Maar terrorisme-experts zeggen dat de terreurdreiging in Europa hierdoor zal toenemen. Mocht de stad heroverd worden, dan zullen veel IS-strijders naar Europa trekken.

De terreurdeskundigen waarschuwen voor het diasporaverschijnsel: jihadstrijders gaan in de vluchtelingenstroom op en weten zo Europa te bereiken. Dit zal vaker voorkomen, omdat IS nu veel gebied verliest. IS-strijders hebben geen land meer en slaan op de vlucht.

Deze Jihadstrijders zijn moeilijk te traceren, want velen van hen zijn niet bekend in Europa. Het gaat niet alleen om polderjihadisten die vanuit Europa naar het kalifaat zijn vertrokken en terugkeren, maar ook om lokale strijders van Syrische of Iraakse komaf. De screening van vluchtelingen is daarom belangrijker dan ooit. De Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) is verantwoordelijk voor de eerste screening, naast de screening van de veiligheidsdiensten.

Verslaggever Hans-Jaap Melissen is aan de frontlinie bij Mosul. Hij bezoekt een plek die klaargemaakt is voor de komst van vluchtelingen en spreekt met Peshmerga over de kans dat IS-strijders zich onder de ontheemden begeven. 

 In EenVandaag terreurdeskundige Bart Schuurman. In de studio is Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof te gast.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.