Het geweld tegen VN-troepen in Mali is in de afgelopen maanden explosief toegenomen. Sinds juni van dit jaar wordt de ene na de andere aanslag gepleegd op soldaten en kampen van MINUSMA.

De VN-vredesmissie onder leiding van oud-minister Bert Koenders moet voor vrede en stabiliteit zorgen maar krijgt nu in toenemende mate te maken met beter georganiseerde en bewapende extremisten. Ook de Nederlanders merken de toegenomen activiteit; het Nederlandse kamp is al meermalen beschoten.

'Nederland is doelwit'

Het geweld komt van verschillende rebellengroepen, maar het meest opvallendste is de opmars van aan Al Qaeda gelieerde extremisten. Donderdag wisten de Fransen een konvooi met wapens en rebellen te onderscheppen in Niger; het was onderweg naar Mali. 

De extremisten worden steeds beter georganiseerd en bewapend. Journalist Alex Duval Smith in Mali: "Nederland is zeker doelwit. Het heeft de elititroepen van de vredesmissie en ze kunnen offensief optreden." 

'Peacekeeping'?

Ook bij de VN zijn er grote zorgen over de opkomst van de extremisten. Volgens de VN zijn de troepen van de vredemissie primair doelwit geworden van de aanslagplegers, onder meer omdat het Malinese leger en Franse troepen zich uit het noordoostelijke gebied van Mali hebben teruggetrokken. 

Defensiedeskundige Peter Wijninga (HCSS) kent de nieuwe situatie in Mali. "We moeten stoppen het een peacekeeping-missie te noemen", zegt hij. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.