Hoe kunnen we jullie meer betrekken bij onze onderwerpen? Zo begonnen we in september vorig jaar met EenVandaag Vraagt. Door jullie vragen te krijgen bij verschillende onderwerpen, weten we beter aan welke uitleg behoefte is.

Inmiddels zijn we meer dan 20 duizend ingestuurde vragen verder, maar kunnen we ons ook voorstellen dat niet voor iedereen precies duidelijk is wat het nou inhoudt en wat we ermee doen. Daarom vroegen we: Welke vragen heb jij over EenVandaag Vraagt? Hieronder de vragen en de antwoorden.

1. Hoe kan ik een vraag insturen?

Op dit moment kiest de redactie van EenVandaag vooraf onderwerpen waarover vragen gesteld kunnen worden. Die oproep wordt dan vervolgens verspreid via verschillende kanalen, zoals de website, social media, WhatsApp, de nieuwsbrief en de Peiling-app. En soms via de onderzoeken voor het EenVandaag Opiniepanel. In de meeste gevallen gebruiken we daarvoor een formulier dat ingevuld kan worden.

2. Hoe kan ik meepraten in de Peiling-app?

EenVandaag Vraagt is in de app onderdeel van de pagina 'Doe mee'. Op die pagina kun je je aanmelden voor het EenVandaag Opiniepanel en kun je ook alle vragen zien voor EenVandaag Vraagt en de antwoorden die gegeven zijn. Je kunt daar ook een vraag insturen over een zelfgekozen onderwerp.

Zet je in de app de pushmeldingen voor EenVandaag Vraagt aan, dan krijg je een melding zodra er een nieuwe vragen of antwoorden zijn gepubliceerd.

info

Download de app

De Peiling-app van EenVandaag is gratis te downloaden in de App Store of Play Store. Heb je de app en zet je de notificaties aan, dan ben je altijd op de hoogte van de laatste zetelpeiling en hoe mensen in Nederland over allerlei onderwerpen denken en krijg je de vragen en antwoorden van EenVandaag Vraagt.

3. Worden vragen door de redactie handmatig verwerkt of komt daar software aan te pas?

Op dit moment doen we dat handmatig. En dat kan tot nu toe ook nog goed. Maar zodra het aantal vragen heel erg toeneemt, sluiten we niet uit dat we op zoek gaan naar software die ons daarbij kan helpen.

4. Kan ik te allen tijde een vraag stellen of geven jullie aan wanneer dat kan en waarover?

In principe kiest de redactie op dit moment onderwerpen waarover vragen gesteld kunnen worden. Maar via de Peiling-app kunnen ook vragen ingestuurd worden over zelfgekozen onderwerpen. Ga daarvoor naar 'Doe mee' in de app.

5. Hoe kiezen jullie de onderwerpen?

Daar hebben we geen specifieke richtlijn voor. Soms kiezen we een onderwerp waar iemand al aan werkt. De redacteur kan dan aan de hand van de ingestuurde vragen een goede indruk krijgen van hoe een bepaald onderwerp leeft en welke behoefte er precies is aan uitleg over het onderwerp.

Wat ook kan, is dat een bepaald thema of onderwerp heel erg in het nieuws is en we als redactie benieuwd zijn welke vragen daar precies over zijn. Als we zien dat een onderwerp heel erg leeft, of over een specifiek onderdeel van een thema veel vragen zijn, kunnen we daar rekening mee houden bij het maken van een onderwerp.

Nog een andere manier die we wel eens inzetten, is een formulier onder een gepubliceerd onderwerp zetten. Dan willen we graag weten welke vragen er nog overblijven na het lezen, luisteren of bekijken van een onderwerp.

Bekijk ook

6. Zijn er onderwerpen waar jullie niet aan mee mogen of willen werken?

Nee. Maar het is voor ons niet mogelijk om op alle vragen een antwoord te geven, We geven voorrang aan vragen die bij meer mensen leven, of waarvan de uitleg een groter belang dient.

7. Wie geeft eigenlijk de antwoorden?

In dit artikel komen de antwoorden van Gerson Veenstra, eindredacteur online van EenVandaag. Voor andere artikelen kijken we per keer wie het beste de antwoorden kan geven. Een deskundige, een verslaggever die goed in het onderwerp zit, of een combinatie van verschillende personen. Wat er maar nodig is om een journalistiek verantwoord antwoord te kunnen formuleren.

8. Wat levert het tot nu toe op?

Vooral veel enthousiasme. Bij jullie, want jullie doen er massaal aan mee. En ook bij de redactie, die heel blij is met alle input. Onderwerpen worden er rijker door en online zien we ook dat antwoorden op vragen goed worden gelezen.

9. Gaan jullie hier meer mee doen?

Dat is zeker de bedoeling. EenVandaag Vraagt is het begin. En we hebben al veel geleerd over hoe we beter kunnen luisteren naar jullie en daar goed gebruik van kunnen maken. Maar we willen die interactiemogelijkheden verder uitbreiden het komend jaar.

10. Zou dit een onderdeel van het kabinet kunnen worden? En wordt het ook gepresenteerd aan het kabinet?

Er zijn geen plannen om dit aan het kabinet te presenteren. Maar komen er misstanden naar voren uit de vragen die om politieke verantwoording vragen, dan zullen we daar zeker werk van maken. Of dit onderdeel van het kabinet kan worden is niet aan ons. Maar we staan er uiteraard voor open om onze ervaringen te delen.

Heb je nog andere vragen? Stel ze hieronder. Dit artikel wordt aangevuld.

Bekijk ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.