CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zet vraagtekens bij de inzet van Nederland voor de 17-jarige Charly T. De Nederlandse jongen zit sinds augustus vast in Spanje op verdenking van seksueel misbruik.

Volgens Omtzigt is vooral van belang of Nederland Spanje verzocht heeft om Charly de zaak in Nederland te laten afwachten. "We hebben nog steeds geen antwoord wanneer dat verzoek uitgegaan is, maar het heeft er alle schijn van dat dat pas een paar weken geleden gebeurd is," zegt het CDA-Kamerlid.

Aanklacht seksueel misbruik

Charly T. was afgelopen zomer met zijn vader en oudere broer op vakantie in Spanje. In de ochtend voor vertrek sprak hij af bij het zwembad met twee Britse meisjes van 12 en 14 jaar die hij daar had leren kennen. Charly had een fles Wodka meegenomen en volgens hem werd er wat gefrummeld met wederzijdse instemming.

Maar op de terugweg wordt het gezin aangehouden en werd Charly overgebracht naar de rechtbank van Alicante. De meisjes blijken hem te hebben aangeklaagd voor seksueel misbruik.

Vier jaar gevangenisstraf

Deze week werd bekend dat het Spaanse Openbaar ministerie vier jaar gevangenisstraf en een jaar ondertoezichtstelling eist. Het OM verdenkt de Nederlander van geweld of intimidatie tijdens het vermeende seksueel misbruik.

Maar volgens Omtzigt heeft Spanje geen goed trackrecord in hoe ze omgaan met buitenlanders die daar gevangenis en zijn er ook in deze zaak fouten gemaakt. "Er was geen goede tolk aanwezig bij de verhoren waardoor stukken verkeerd vertaald zijn."

Kwetsbare gevangene

Het CDA-Kamerlid vindt dat Nederland meer zijn best moet doen voor Charly omdat hij in de categorie kwetsbare gevangenen valt omdat hij minderjarig is en nu in een Spaanse jeugdinrichting zit. "Alle reden voor Nederland om hem goed bij te staan en te zorgen voor een eerlijk proces: dat de stukken juist vertaald worden."

De familie van Charly vertelde eerder aan EenVandaag dat de 17-jarige jongen te weinig hulp kreeg van de Nederlandse ambassade. Volgens hen kwam na zes weken voor het eerst iemand van de ambassade op bezoek in de gevangenis.

Twee aanhoudingen per dag

Matthijs van Bonzel, de Nederlandse ambassadeur in Spanje zei daarover tegen EenVandaag: "We proberen zo veel mogelijk zaken te bundelen. We kunnen niet voor iedere betrokkene meteen de volgende dag op pad om die te bezoeken. Dat kan niet met twee aanhoudingen per dag en 250 Nederlandse gevangenen in dit land. We doen er alles aan, maar we kunnen niet simpelweg een Nederlander in een ander land uit de gevangenis halen."

Eerder sprak EenVandaag met de vader en broer van Charly T. over de zaak.