De voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs is blij met de nieuwe corona-maatregelen van het kabinet. "Dit is wat veel politiemensen wilden: de hufters aanpakken."

Gisteren maakte minister Grapperhaus bekend dat politie en handhavers boetes mogen uitdelen aan iedereen die zich niet houdt aan de 1,5 meter afstand. "En die boetes gaan er ook zeker komen", verzekert voorzitter Jan Struijs.

Grote groepen uit elkaar

"Ik hoor dat veel burgers het waarderen dat we op straat aanwezig zijn. Mensen luisteren niet naar elkaar. Maar als de politie langskomt, gaan grote groepen wel uit elkaar."

De politie gaat ook camerabeelden gebruiken om grote groepen op te sporen. "Als we op die beelden zien dat ze bij elkaar blijven, kunnen we eropaf om een boete uit te delen."

Lees ook

Niet altijd vol te houden

Agenten maken zich wel zorgen over fysiek contact met anderen. Volgens Struijs is de 1,5 meter afstand voor agenten niet altijd vol te houden.

"Er zijn wel beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en handschoenen, maar bij een 112-melding is er niet altijd tijd om die erbij te pakken", zegt Struijs. "Daar is iedereen alert op."

Criminelen spelen in op coronacrisis

Omdat veel evenementen niet doorgaan maakt Struijs zich nog geen zorgen over de capaciteit van de politie. "Maar als er veel mensen ziek worden, wordt het lastiger. Dus voor de korte termijn redden we het wel, maar voor de lange termijn maak ik me wel zorgen."

Bovendien ziet de voorzitter van de grootste politievakbond wel een nieuwe vorm van criminaliteit. "Criminelen spelen in op de coronacrisis. Denk aan oplichters die voor veel geld mondkapjes aanbieden, maar die dan helemaal niet blijken te bestaan. Daar hebben wij ook werk aan."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.