De getuigenis kwam als een schok: Desi Bouterse, de huidige president van Suriname, zou in 1982 persoonlijk twee tegenstanders van zijn militaire bewind hebben geëxecuteerd.

Ruben Rozendaal, een medecouppleger en voormalige boezemvriend van Bouterse, verklaarde tijdens een zitting van het Decembermoordenproces onder ede dat Bouterse tijdens de Decembermoorden in de nacht van 8 op 9 december 1982 zelf twee mensen ombracht. In totaal werden vijftien prominente critici op het toenmalige militaire regime in Fort Zeelandia vermoord.

EenVandaag heeft in Paramaribo een uitgebreid interview met getuige Ruben Rozendaal, de voormalige vertrouweling van Desi Bouterse, die nu belastende verklaringen aflegde.

Redacteur Ivo Evers schreef een blog: 'De verhoudingen in Paramaribo staan vanouds terug op scherp. Voor het eerst tijdens zijn presidentschap gaat het niet over stijgende benzineprijzen en ander klein leed, maar spelen diepgewortelde sentimenten uit het recente verleden serieus op.' Kijk hier voor de volledige tekst.

EenVandaag was in 2007 bij de start van het Decembermoordenproces aanwezig. Kijk hier de reportage terug:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.