'Bij gelijke geschiktheid geven we de voorkeur aan een vrouw.' Een gebruikelijke zin in een personeelsadvertentie. Maar wie in zijn advertentie zegt: 'bij gelijke geschiktheid geven we de voorkeur aan een man' overtreedt de wet.

In het basisonderwijs en in de rechtspraak groeit de verhouding tussen mannen en vrouwen scheef. Wie dit wil corrigeren door bij voorkeur mannen aan te nemen overtreedt de wet. Discriminatie?

In de gelijkebehandelingswetgeving staat dat je wel een voorkeursbeleid mag voeren, maar dat mag alleen voor vrouwen, mensen van niet-Nederlandse afkomst en chronisch zieken/gehandicapten. De voorkeur voor een man uitspreken is dus niet toegestaan.

Toch zie je vacatures waarbij mannen wel de voorkeur hebben. Met name in het onderwijs, waar relatief weinig mannen werken. CNV Onderwijs vindt dat dit ook moet kunnen en zegt in EenVandaag dat dit in de wet moeten worden aangepast.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.