Er is geen plek meer op het elektriciteitsnetwerk. Chrysantenkweker Henk van Wijk mag niet meer uitbreiden en zonneweides kunnen hun stroom niet meer kwijt op het elektriciteitsnet. Netbeheerders balen zelf ook.

Chrysantenkwekers zoals Henk van Wijk uit de Bommelerwaard zitten er maar mooi mee: "Het is een gekke situatie. Er moet van alles van Den Haag, dus we willen daarom van het gas af en willen helemaal over op elektriciteit maar dat kan niet! We krijgen geen stroom meer. We moeten wachten tot het net weer nieuwe capaciteit heeft bijgebouwd. Dat kan 4 tot 7 jaar duren."

Tuinders zitten aan hun stroomtaks

Ook glastuinder David van Tuijl uit de buurt zit klem: "We kunnen niet in ons eentje de hele wereld redden. Ik wil fossielvrij zijn maar nu gebruiken we weer teveel elektriciteit."

Glastuinders zoals Henk van Wijk en David van Tuijl krijgen te maken met een tekort aan stroomcapaciteit op het electriciteitsnet. Ze lopen tegen de grenzen aan van wat netbeheerder Liander kan leveren. Voor particulieren is er nog genoeg, maar tuinders kunnen niet meer uitbreiden totdat er nieuwe kabels zijn aangelegd.

Bloemenkwekerij
Bron: EenVandaag
Bloemenkwekerijen zijn grootverbruikers van elektriciteit

Liander: we kunnen het niet bijbenen.

Netbeheerder Liander is er niet blij mee. Woordvoerder Jelle Wils: "Het net kan het tempo niet bijbenen en uitbreiden kost jaren. Je kan niet zomaar een extra verdeelstation aanleggen."

"Vroeger hadden we geen dikke kabels nodig voor landelijke gebieden maar de tuinders gebruiken steeds meer stroom en de economie groeit. We hebben het niet aan zien komen. Je moet bedenken dat 1 uur stroomgebruik voor een tuinder genoeg is voor een heel gezin voor een jaar."

Lees ook

Wildgroei aan zonneparken zorgt voor overschot aan stroom

Zonne- en windparken leveren juist energie en ook dat kan het elektriciteitsnet op veel plekken niet meer aan. Netbeheerder Enexis, actief in Groningen, Drenthe, Limburg en Brabant moet ook nieuwe kabels aanleggen.

Vooral in het noorden van het land is er een wildgroei aan zonneparken. Directeur Han Slootweg: "Ik denk dat het de dynamiek is van de energiesector dat het net vol raakt. We hebben de datacenters gehad die ook net zoveel slurpen als een middelgrote stad. Zonnepanelen en windmolens in het oosten van het land leveren veel."

Reservecapaciteit door 'spitsstroken' op het electriciteitsnet

"Je kunt een paar dingen doen. Op het net hebben we zogenaamde vluchtstroken, dat is reservecapaciteit, er hangen extra lijnen voor als er eentje kapotgaat. En die reserve hoogspanningslijnen kun je ook gebruiken als 'spitsstroken', reservedraden zeg maar, voor als er veel stroom doorheen moet.

Nadeel is bij gebruik van de vluchtstroken, je dan geen reservelijnen meer hebt. Slootweg wil dat het makkelijker wordt om het net uit te breiden: "Het is een enorme papierwinkel, het moet sneller kunnen."

Bovenstaande gebieden hebben te maken met een acuut tekort op het elektriciteitsnet.

Bekijk hier de TV-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.