Er worden grote prijzen voor uitgereikt, zoals de Dutch Podcast Awards en luisterrecords gebroken. Met 3,6 miljoen maandelijkse luisteraars is de podcast een blijvertje. Het levert soms pareltjes van verhalen op, in alle soorten en maten.

Het is een veelgegeven verklaring voor het succes van de podcast: het biedt voor ieder wat wils, en is te beluisteren waar je maar wilt. Neem de podcast van de veelkleurige Limburger Frans Pollux. De alleskunner is historicus, radiomaker en muzikant. Hij is in het zuiden vooral bekend vanwege zijn lied 'De Laatste Dans'. Een geliefd nummer, vooral bij begrafenissen. Geliefd, maar niet bij iedereen. Als hij hoort dat een vrouw zijn nummer haat, voelt hij dat hier een verhaal in zit. Het leidt tot een opmerkelijke en buitengewoon succesvolle podcast.

Frans Pollux maakte de podcast 'De Laatste Dans'
Bron: EenVandaag
Frans Pollux maakte de podcast 'De Laatste Dans'

Laatste dans voor een stervende

"Het intrigeerde mij. Ik kreeg er normaal altijd alleen maar complimenten voor", zegt Pollux. Hij besluit de vrouw op te zoeken en grijpt het nummer aan als het begin van zijn podcast. De vrouw blijkt eigenares te zijn van café Resistent in Roermond. Ze wil Pollux wel te woord staan.

Als Resi haar verhaal vertelt, wordt het Pollux gaandeweg duidelijk waarom ze zoveel moeite heeft met zijn lied. Het begint bij Uwe, een stamgast die 7 jaar geleden plompverloren aankondigt dat hij terminaal ziek is. Hij zegt te vertrekken naar Canarische eilanden om daar te sterven. Nog één keer danst hij met Resi als afscheid, die dans doen ze op de muziek van Pollux. Een emotioneel moment, maar als er geruchten komen dat Uwe nog zou leven, voelt Resi zich bedrogen. En de muziek, die gaat haar tegenstaan. Pollux wordt door deze ontwikkeling weer getriggerd om op zoek te gaan, ditmaal naar Uwe. Het zijn ontwikkelingen die de podcast succesvol maken.

info

Groei in aantal luisteraars

Het aantal mensen dat tenminste één keer per maand een podcast beluistert stijgt al jaren, zo blijkt uit recent onderzoek van Reuters. In 2018 waren er 2,5 miljoen luisteraars, in 2019 zijn het er al 2,9 miljoen en de verwachting voor dit jaar is dat 3,6 miljoen mensen minstens één keer per maand een podcast aanzetten.

Het zijn vooral jonge mensen die podcasts luisteren. Bijna twee derde van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar heeft in de afgelopen maand een podcast geluisterd. Bij ouderen (55+) ligt dat percentage op 8 procent.

Dichtbij de luisteraar

Het is braakliggend terrein waar Pollux gebruik van maakt, de vorm is volledig vrij en dat maakt de podcast zo interessant. "Je kunt het zelf invullen, er is geen format of blauwdruk, geen standaardlengte en er is geen zendercoördinator die precies aangeeft wat je moet doen", zegt hoogleraar mediastudies Mark Deuze.

"Dat is voor de maker heerlijk. Je kunt klooien met geluiden en effecten. En vooral, het is een heel persoonlijke vorm van audio. Je komt als verteller dichtbij de luisteraar. Neem bijvoorbeeld de podcast van Laurens ten Dam over wielrennen of de media-podcast van Alexander Klöpping, je zit echt aan de keukentafel bij die jongens. Dat is echt heel andere beleving dan radio."

Voor iedere bizarre hobby een podcast

Ook noemt Deuze de enorme variatie in aanbod en de eenvoudige beschikbaarheid. "Voor iedere bizarre hobby of interesse is er wel een podcast. Daarnaast is hij altijd beschikbaar en overal afspeelbaar. Ook hoef je niet te speuren in archieven, die bij traditionele media vaak hopeloos functioneren. Je vindt je onderwerp gewoon via bijvoorbeeld Spotify."

'Martini Media' noemt hij dit, verwijzend naar de Martini-reclameslogan uit de jaren zeventig: Anytime, anyplace, anywhere. "Eigenlijk komt de podcast dicht in de buurt van die definitie. Podcasts zijn overal beschikbaar, op ieder apparaat en op ieder moment dat je voorhanden hebt."

'Het is je eigen speeltuin'

Pollux weet wel raad met het medium en aarzelde niet om zijn verhaal in een podcastvorm te gieten. Het is niet duur, je hebt de tijd en je kunt er ook onderzoeksjournalistiek mee bedrijven. "Je zit niet vast aan formats, het is je eigen speeltuin, het is pure vrijheid."

Een geboren verteller als barvrouw Resi en zijn eigen voorkeur voor, zoals hij omschrijft, 'obscure Duitse en Amerikaanse podcasts' doen de rest. "Groot voorbeeld is de podcast Serial, over een moordzaak die niet is opgelost. Weergaloos is dat. Ze hebben veel onderzoek gedaan en de rechtszaak is heropend op basis van de podcast."

Interactie met de luisteraar

De podcast van Pollux is uiteindelijk als zevendelige serie door de NTR aangeboden en is een overweldigend succes. Allerlei mensen in de regio gingen zich ermee bemoeien en luisteraars organiseerden zich in Facebookgroepjes."Dat leidde tot nieuwe informatie die zo belangrijk was dat ik de laatste aflevering moest aanpassen", vertelt Pollux.

Het verbaast Deuze niet. "Het toverwoord is engagement", legt hij uit. "Dat model van alleen maar zenden van informatie is eigenlijk aan het verdwijnen, zeker bij jongeren. Een podcast is intiemer, geeft de mogelijkheid tot meer interactie met de klant, je bent meteen heel dichtbij." En voor wie zelfs dat nog niet dichtbij genoeg komt, is de gang naar de bar van Resi ook nog een optie. Want die is dankzij de podcast gepromoveerd tot goedbezochte toeristische attractie.

Bekijk hier de reportage

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.