In de serie 'Mijn Nederland' trekken verslaggevers van Radio EenVandaag diagonaal van Biervliet naar Bierem. Zijn het de landelijke thema’s waar de mensen zich druk over maken of is dat wat om de hoek gebeurt belangrijker? Benieuwd waar de verslaggevers van Radio Eenvandaag zich bevinden? Dat is te zien op de routekaart onderaan de pagina. 

Verslaggever Laura Kors is beland in IJsselstein. De gemeente heeft daar geen vrienden gemaakt onder de volkstuinders van het complex aan de Noord-IJsseldijk. Na twintig jaar lang 35 cent huur te hebben betaald per vierkante meter grond, verhoogt de wethouder het in een klap naar 99 cent.

"De gemeente beweert dat dat nodig is om het onderhoud te betalen, maar ze doen hier bijna niks." Sterker nog, veel tuinders hebben juist last van onkruid dat overwaait vanaf verwaarloosde gemeentegrond. De renteloze lening die ondertussen aan de hockeyclub wordt gegeven en het grote beeldscherm aan het gemeentehuis schieten in het verkeerde keelgat. "Daar is dus wel geld voor". 

Dit alles speelt terwijl het hebben van een volkstuin al niet goedkoop is. Mest, zaden, potgrond en het laten frezen van grond kosten honderden euro's per jaar. Het levert weliswaar veel groente en fruit op, maar eigenlijk kun je het goedkoper bij de supermarkt halen. "Het levert de lekkerste groente op, maar zeker niet de goedkoopste." 

Mijn Nederland in IJsselstein