"Auf Bali ist er jetzt Superman!" Dat kopte de Duitse krant Bild een maand geleden over de Nederlander Sylvano Comvalius. De voetballer is razend populair in Indonesie, waar hij topscoorder van de competitie werd. Maar in Nederland is hij een grote onbekende: "Hier kan ik nog rustig over straat lopen."

Op Bali kan Comvalius dat niet meer, sinds hij het record brak van meeste doelpunten ooit in de competitie. Hij maakte er 37 in een seizoen en werd door de fans omgedoopt tot ‘Super Comvalius’: “Als ik op straat loop wil iedereen een selfie met mij maken. Op Bali rijdt iedereen op scooters, dus het getoeter is oorverdovend.”

Tien jaar geleden had hij niet kunnen bedenken dat hij zo succesvol zou worden. De spits werd weggestuurd uit de opleiding van Ajax en mislukte ook bij FC Omniworld, het voormalige Almere City. Hij besloot naar Malta te vertrekken: “Via een contactpersoon hoorde ik van de interesse. Na het seizoen in Malta kreeg ik de smaak van het reizen te pakken.”

Sindsdien speelde Comvalius in Schotland, Koeweit, Kazachstan, Duitsland, China, Oekraine, Indonesie en het komende seizoen is hij actief in Thailand. Hij speelde nooit langer dan een seizoen voor een club: “En dat terwijl ik van mezelf juist heel loyaal ben. Maar tegelijkertijd ben ik een avonturier en heel ambitieus.”

Ondanks alle mooie ervaringen, heeft hij het ook wel eens zwaar in het buitenland. Zeker omdat hij zijn zevenjarige zoontje moet missen, die in Nederland naar school gaat: "Ik bel hem iedere ochtend voordat hij naar school gaat.  Maar het is soms wel zwaar. Zeker op speciale momenten, zoals zijn verjaardag. Ik hoop niet dat hij het mij ooit kwalijk neemt dat ik niet altijd dicht bij hem was. Zodra ik stop met voetballen wil ik die tijd inhalen. Een voetbalcarrière duurt niet voor de eeuwigheid, dus in de komende jaren moet ik mijn geld verdienen. Ook voor de toekomst van mijn zoon. Dan moet je soms egoïstische keuzes maken.