Komt er een speciaal MH-17-tribunaal? De VN-Veiligheidsraad stemt vandaag over deze vraag. Maar de Russen zijn tegen.

Dit nog op te richten VN-tribunaal moet gaan over de berechting van de daders van het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne, vorig jaar. De resolutie wordt ingediend door Maleisië en gesteund door Nederland en de andere bij de ramp betrokken landen.

Rusland heeft al gezegd niet in te stemmen met de resoluatie en wil waarschijnlijk zijn vetorecht gebruiken. De Russen noemen het voorstel een poging om een politieke show op te voeren. Bovendien zou het zorgen voor verdere verwijdering tussen Rusland en het Westen. De plaatsvervangend ambassadeur zei bovendien vandaag in AD dat als de daders Russen blijken te zijn, Rusland ze sowieso niet zal uitleveren aan het buitenland.

De stemming over het VN-tribunaal zou vorige week al plaatsvinden, maar werd toen uitgesteld. Rusland kwam ondertussen met een eigen voorstel. Nederland heeft geprobeerd om Rusland over te halen wel met het voorstel in te stemmen.

De stemming gaat waarschijnlijk vanavond om 21.00 uur (Nederlandse tijd) plaatsvinden.

In EenVandaag een gesprek met Ruslandkenner Wierd Duk en strategisch analist Sijbren de Jong van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Ook een reactie van Pavlo Klimkin, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, die vandaag bij de Veiligheidsraad in New York is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.