"Het kan niet zo langer, de vliegtuigoverlast boven nachtelijk Eijsden moet stoppen." De bewoners van het stadje Eijsden in het uiterste zuiden van Nederland hebben 'heel veel' last van het nabij gelegen vliegveld Luik.

Elke nacht vliegen talloze vliegtuigen over hun stadje die gaan landen of de hoogte in gaan. Vooral de Russische Antonov's kisten maken een hels kabaal. Tussen 23.00 en 02.00 uur is het vaak raak. Op het vliegveld gelden immers geen restricties. Anders dan in Nederland is elke vliegbeweging elke dag 24 uur lang toegestaan.

Ik verhuisde voor de rust naar Zuid-Limburg en nu word ik elke nacht wakker van laagovervliegende toestellen die landen op vliegveld Bierset nabij Luik.

Henna Solaro, zij woont in een landelijke omgeving in de buurt van Eijsden

Het begon allemaal in april 2013. Toen gaf de Nederlandse overheid toestemming aan België om een klein stukje Nederlands luchtruim te gebruiken ten behoeve van vliegveld Bierset. Het ligt even ten westen van Luik en wordt ook wel Liege Airport genoemd. Rob Hoenen was toentertijd raadslid voor Groen Links en werd op straat aangeklampt door Eijsdenaren.

Ze vroegen zich af waar plots die vliegtuigen vandaan kwamen. Sinds die tijd heeft hij zich vastgebeten in het dossier Bierset. Hij eist -en met hem alle anderen inclusief burgemeester Akkermans- dat de afspraak uit 2013 ongedaan wordt gemaakt.

Overlast wordt alleen maar erger

De overlast wordt alleen maar erger. Op het vliegveld werd vorig jaar 717.000 ton vracht verwerkt, een record. Dit jaar is dat waarschijnlijk nog meer, maar daar zijn nog geen gegevens over. Het doel van de luchthaven is de vrachtcapaciteit fors uit te breiden, en trekt daar nota bene 50 miljoen euro voor uit.

Daar bovenop komt nog de internetreus Alibaba uit China. Het bedrijf investeert 75 miljoen euro voor de bouw van zijn eerste Europese distributiecentrum nabij Luik. Doel van het bedrijf is elk besteld pakje binnen 72 uur wereldwijd bezorgd te hebben. De Belgen zijn blij met Alibaba. Het levert 3000 nieuwe banen op. Vanaf 2021 moet het distributiecentrum volop in gebruik zijn. De Limburgers vrezen het ergste.

De inwoners van Eijsden worden in hun pak genaaid

Actie ondernemen

Kamerlid Suzanne Kröger hamert er al langer op. Er moet actie worden ondernomen om de herrie aan te pakken. Ook burgemeester Akkermans van de Limburgse gemeente pikt het niet meer. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft zeer recent besloten samen met haar Belgische collega een onafhankelijke expert onderzoek te laten doen naar de overlast.

Wanneer deze met zijn rapport komt en wat dan verder gedaan wordt, is nog onzeker. Een ding is echter zeker: vannacht tussen 23.00 en 02.00 uur worden ze weer wakker in het zuidelijkste puntje van Nederland.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.