Of je nu de wereld wilt veranderen of gewoon iets kwijt wilt: een oproepje of een bericht op social media is snel gedaan. En opeens kun je een publiek van duizenden, zelfs miljoenen, mensen bereiken en wordt de wereld je podium…. Wat kan 1 oproep teweegbrengen? Waar leidt dit toe? Dat onderzoeken we in De Viral Voorbij. Vandaag: wijkagent Dwight van van de Vijver. 

Dwight maakte in juni een video over etnisch profileren in zijn wijk; het Utrechtse Kanaleneiland. Hij laat hierin zien dat agenten voor een duivels dilemma staan, maar vertelt ook hoe het is om op basis van achtergrond staande te worden gehouden. Dwight heeft het namelijk zelf meegemaakt. In zijn video laat hij het verhaal van beide kanten zien. De wijkagent kreeg hierop veel positieve reacties, ook uit onverwachte hoek. 

De inspiratie bij Dwight kwam voornamelijk voort uit de ophef over rapper Typhoon die staande werd gehouden om de combinatie van zijn huidskleur en zijn dure auto. Dwight voelde zich hierdoor geroepen zijn verhaal te vertellen. 

EenVandaag zoekt wijkagent Dwight op in het jongerencentrum in Kanaleneiland waar hij op dit moment werkt aan een nieuwe video over loverboys. 

Een andere inspiratiebron voor Dwight is zijn vader. In een speciale ‘spoken word’ vertelt hij over hoe hij de man ziet die in 1968 naar Nederland kwam. ‘De omschrijving in de Dikke Van Dale dekt niet de lading van een vader zoals die van mij.’’ Dwight is trots op de man die met drie universitaire studies zijn zoon groot bracht met het idee dat alles kan zolang je er maar in gelooft.