Vanavond vertegenwoordigt Douwe Bob ons land op het Eurovisie Songfestival. Maken we een kans op de overwinning en waarom houden zoveel homo’s van dit evenement? Redacteur Lammert de Bruin is voor EenVandaag in Stockholm en beantwoordt vijf vragen over het Eurovisie Songfestival.

Hoezo ‘Eurovisie’?

Dit jaar wordt voor de 61e keer het Eurovisie Songfestival gehouden: een muzikale strijd om het beste liedje. Deelnemende landen moeten zijn aangesloten bij het ‘Eurovision distribution network’, dat radio- en tv-verbindingen verzorgt over de hele wereld, maar vooral in Europa. Hierdoor doen ook enkele landen net buiten Europa mee. Zo heeft Marokko al eens meegedaan en heeft Israël het festival gewonnen en georganiseerd. Sinds vorig jaar doet Australië ook mee, het festival is hier erg populair.

Wanneer is het?

Vanavond is de grote finale, met de twintig beste halve finalisten, de winnaar van vorig jaar (Zweden) en de ‘Big Five’: de landen die sowieso altijd in de finale staan: Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. De reden hiervoor is dat ze veel geld aan Eurovisie betalen voor deelname. In totaal deden er dit jaar 42 landen mee. Dinsdag was de eerste halve finale met 18 landen, waarin ook Nederland meedeed. Donderdagavond was de tweede halve finale met nog eens 18 andere landen.

Maken we kans?

Dat we de finale zouden bereiken was wel verwacht, maar kunnen we die ook winnen? Volgens de bookmakers is dat niet het geval. We staan nu op de negende plek op de lijst. Toch zijn de reacties op het nummer van Douwe Bob positief. Vele mensen durven dan ook op een hogere notering te hopen.

Hoe populair is het Songfestival?

Het Eurovisie Songfestival is het meest bekeken live tv-evenement ter wereld. Vorig jaar keken er meer dan 200 miljoen mensen naar de finale. Ter vergelijking: het op één na best bekeken evenement is de pauzeshow van de Superbowl en die was goed voor ‘slechts’ 168 miljoen kijkers vorig jaar. Vooral in Oost-Europese landen wordt het festival zeer serieus genomen en gezien als visitekaartje voor hun land. Azerbeidzjan, dat het festival in 2011 won, bespaarde kosten noch moeite om het evenement het jaar erop te organiseren. Ze besteedden er 160 miljoen euro aan en lieten er zelfs een apart stadion voor bouwen.

Hoeveel camera's en hoeveel kilometer kabel worden gebruikt bij het Songfestival? Bekijk hier grappige feiten over de organisatie van het evenement.

Waarom houden zoveel homo’s van het festival?

Volgens de organisatie is het festival er voor iedereen en zeker niet alleen voor mensen uit de LGBT-gemeenschap. Maar je kunt er niet omheen dat veel homo’s het festival hebben omarmd. Met een transgender (Dana International, 1998) en een drag-queen (Conchita Wurst, 2014) onder de winnaars heeft het festival zeker ook veel betekend voor de homo-emancipatie. Volgens de Ierse hoogleraar drama en theater Brian Singleton vinden veel homo’s het festival leuk vanwege de glamour en het spektakel: “Al die dingen waar veel homoseksuele mannen in investeren om zich te ontworstelen aan de normen van mannelijkheid”, zo zegt hij in een in 2007 gepubliceerd onderzoek.

Bekijk hieronder de optredens van Dana International en Conchita terug: