De gemeente Amsterdam heeft de man die tijdens de Dodenherdenking een lawaaidemonstratie op de Dam wilde houden, een gebiedsverbod opgelegd. De gemeente heeft hiertoe besloten nadat de man zei af te zien van de lawaaidemonstratie, maar in plaats daarvan een luchtalarm wil laten afgaan. Hij zei dit aan het begin van het kort geding over deze zaak.

Jaap Smit, de vicevoorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, reageert bij EenVandaag op de kwestie: “Ik denk dat die meneer inmiddels genoeg lawaai heeft gemaakt. We moeten er met elkaar voor zorgen dat er een mooie, waardige herdenking komt op de Dam en dat die 2 minuten stilte geëerbiedigd worden. Er is genoeg lawaai gemaakt over het hele onderwerp." Smit is het eens met de Amsterdamse waarnemend burgemeester Van Aartsen die heeft gezegd dat  ‘dit een bijna voor iedereen heilig moment is, daar moeten we vanaf blijven’.

Kijk & lees meer:

Bij iedereen herdenken, 'herdenk je in feite niemand'

De actievoerders van ‘Geen 4 mei voor mij’ vinden dat tijdens de Nationale Herdenking ook de slachtoffers van de oorlog in toenmalig Nederlands-Indië herdacht moeten worden.  Jaap Smit: "Als we alles en iedereen op hetzelfde moment herdenken, herdenk je in feite niemand. We zijn voortdurend in gesprek over wie, wat waar, maar niet op deze manier."

De vicevoorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei wijst er op dat er elkaar jaar discussie is over verschillende nationale evenementen. Hij noemt het een teken van deze tijd: "Kennelijk zijn we enorm in de weer op meerdere vlakken met de vraag: ‘Waarom zijn de dingen zoals ze zijn, wie zijn we, waar komt het vandaan, hoe moet het in de toekomst?"